Horgászat

2021.04.19. 14:24

A debreceni sporthorgász egy húszkilós tükörpontyra a legbüszkébb

Ötéves korától érdekli a horgászat Harsányi Ádámot.

Forrás: Harsányi Ádám-archív

Csend és nyugalom, a hajnali napfelkelte a vizek partján, sokan a legszebb szabadidős sportnak tartják a horgászatot. Gyermekkorban is sok kisgyerek álma a horgászat. Így történt ez a Debrecenben élő Harsányi Ádámmal is, akinek mára már-már életérzéssé vált a horoggal történő halfogás.

Egytagú bot orsó nélkül

– Hála az istennek nekem megadatott az a lehetőség, hogy a keresztapám igen hamar, már ötéves koromban kivitt horgászni. Azóta ezt a hobbisportot művelem nagy szeretettel. Mára már nekem életérzéssé vált. Mint sokan, én is a spicbotos módszerrel kezdtem, emlékeim szerint a Látóképi víztározónál. Ez akkor egytagú botot jelentett, orsó nélkül. Kislegény koromban a Látóképi víztározó mellett szereztem eddigi legnagyobb vizes élményemet. Az egyik októberi hajnalon felkeltem, és kimentem a sátorból, mert kíváncsiságból meg akartam nézni a keresztapám által előző este fogott hétkilós pontyot. A töltésen megcsúsztam, és beleestem a víztározó akkor már elég hideg vizébe. Szerencsémre meghallották kétségbe esett kiabálásomat, keresztapu és társa húzott ki, és öltöztettek a sátorban az ő ruháikba. Aztán ahogy növekedtem, már komolyabb technikákkal próbálkoztam, jött a match és feederes technika.

Később, 14 éves korom után a bojlizás szerelmese lettem.

A járványhelyzetben

– A jelenlegi járvány miatti veszélyhelyzetben nem egyszerű a horgászok élete sem. Sajnos az éjszakai horgászatot nem engedélyezik. Ezért a mi horgászatunk, a bojlizás, nem kivitelezhető teljes mértékben. Más taktikát kell alkalmaznunk. Most gyors csalival, de bojlis módszerrel horgászom. Én mindig saját készítésű bojlival csaltam horogra a halakat, eddig sikeresen. Az etetést mindig nagy területre kiterjedően és dobócsővel végzem. A szerelékről annyit röviden, hogy a hagyományos klipszes és helikopterszereléket használom. Ezt mindig az adott helyzet dönti el. A horogelőkém általában kombi vagy fluocarbon szokott lenni, mivel dobos horgászatot alkalmazok, ezek a merevebb előkezsinórok kevésbé gubancolódnak fel. Harsányi Ádám rendszeresen jár horgászni a tavakra, akár hétköznap vagy többnapos horgászverseny céljából. Leggyakrabban Ohatra, Látóképre, Kabára, Harsányba megy. Sikeres éveket tudhat maga mögött. Az eddigi legnagyobb fogása Harsányban volt, ahol 29,6 kilós halat emelt ki. Amire azonban a legbüszkébb, az egy 20,1 kilós gyönyörű tükörponty, azt 2019. november 9-én sikerült horogra csalnia. Általában barátokkal jár horgászni, de ezt a tevékenységet szívesen űzi egyedül is.

Párja is sporthorgász lett

– Az elmúlt években a háromfős csapatommal több versenyen is részt vettem, amelyeken többször dobogós helyezést értünk el. 2020-ban sajnos csak három versenyen tudtunk ott lenni. Ebből kétszer dobogós helyezést értünk el. Egy évvel ezelőtt ismertem meg a páromat, aki előtte soha nem horgászott, én tanítottam meg, és mára a csapatom tagjává vált. Az egyik horgászboltban váltok egyéni éves horgászjegyet, velük nagyon jó a szakmai kapcsolatom. A takarító vállalkozóként tevékenykedő huszonhét éves sporthorgászt a mostani, még télies tavasz már a Látóképi tavon találta. A még hideg víz ellenére volt kapása, sőt egy tizenegy kilós tőponty fogásával gyarapította sikeres fogásainak számát.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!