Természetjárás és közösségépítés

2020.12.20. 21:29

Vass Zoltán munkájában nyújtott teljesítménye országosan is egyedülálló

A ma már nyugdíjas vasutas három évtized alatt 123 kirándulást, majd' 110 színházlátogatást szervezett.

Boldogkőváralján

Fotó: Seress István-archív

Vass Zoltán 1956 júliusában állt munkába Budapesten a MÁV Távközlési és Biztosítóberendezési Építési Főnökségen.

Vass Zoltán
Fotó: Seress István-archív

Szakmájából adódóan sok településre vezényelték, így például Székesfehérvárra, Záhonyba, Püspökladányba is. Debrecenben a Távgépíró Központban, mint távközlési műszerész dolgozott, 1980-tól anyaggazdálkodóként, majd 1983-1997 között anyaggazdálkodási csoportvezető volt nyugdíjazásáig. Rendkívüli szervezőképessége, szerteágazó tudása, tapasztalata és megszerzett jogosultságai révén eddig 123 kirándulást, és közel 110 színházlátogatást szervezett több ezer vasutasnak és családtagjaiknak. Az országosan is példa nélkül álló teljesítményt 2020 október 1-én az idősek világnapja alkalmából MÁV Elnök Vezérigazgatói Kitüntetéssel ismerték el.

Az aktív szervező

Az '50-es években kormányhatározat is volt, hogy a dolgozók és az ifjúság egészségének védelme érdekében szervezni kell a természetbarát mozgalmat. A vasutas természetjárás éledt leghamarabb az országban. A szervezésben Vass Zoltán aktívan részt vett.

Még csak 14 éves volt, de már ott felfigyeltek szervezői tehetségére, aktivitására.

Így került a megye első természetjáró szakosztályának alapítói közé. A Gépipari technikumban, majd a MÁV-nál is a munka mellett tevékenykedett a természetjárás népszerűsítése érdekében. 1952 január 26-án tizenöt lelkes, természetet kedvelő ember, Debreceni Járműjavító és a MÁV Debreceni Igazgatóság segítségével megalakította Hajdu-Bihar megye és Debrecen város első Természetjáró Szakosztályát a Debreceni Vasutas Sport Club szakosztályaként. A munkában 1965-ig aktívan vett részt, végezve a túrák szervezését, az ügyek intézését. A természet értékei mellett meg akarta ismertetni a történelmi és építészeti emlékeket is. A szakosztályból hat társával 1961. szeptember 17. és 1962. július 15. között több szakaszban, összesen 33 nap alatt gyalogosan végigjárták az országos kék túra akkori 890 kilométeres szakaszát Hollóháza és Sümeg között. Majd 1990 októberétől, 43 nap alatt tejesítették az Írottkőig meghosszabbított, 1080 kilométeres távolságot. Ekkor már a fiát is vitte magával.

Hajdú-Bihar megyében 1953. december 3-án megalakult a Megyei Természetbarát Szövetség. Rendszeresen szerveztek, illetve részt vettek terepgyakorlatokon. Vass Zoltánt választották a megyei szövetség főtitkárává. Ekkor már több mint háromezer tagjuk volt. Majd 1964 februárjában indították el az országban egyedülálló, természetbarát hét rendezvény sorozatát. Az idén már az ötvenhetedikre került sor. A tájékozódási futás önálló sportággá vált. Zoltán 1970. január 1-től 1983. március 15-ig a Hajdú-Bihar megyei Tájékozódási Futó Szövetség elnöke volt. Országos minősítésű versenybíróként tevékenykedett. Tagja volt 1983-ban a hazánkban rendezett X. Tájékozódási Futó Világbajnokság rendezőségének. Majd 1983-1984-ben az IBUSZ, TIT, Idegenvezetők Szövetsége szervezésében elvégezte az Országjárás vezetői tanfolyamot. Képesítést szerzett a hazai és a külföldi utazások, kirándulások szervezésére, vezetésére.

Eligazítás közben
Fotó: Seress István-archív

Spanyolországtól Törökországig

Harminchárom esztendő telt el azóta, hogy 1987 tavaszán, amikor kezdtek gyengülni az emberi kapcsolatok, felmerült a gondolat a MÁV Debreceni Távközlési és Biztosítóberendezési Főnökségnél (TBF) és a Vasutasok Szakszervezete Alapszervezetében, hogy a közösségi kapcsolatok erősítése céljából szervezzenek egy hétvégi kirándulást az ország valamelyik szép tájára. Így 1987 októberében, amikor Aggtelekre 14 fővel elmentek, még senki sem gondolta, hogy ezzel egy hosszú sikeres sorozat indul el. Az 1987 és 2020 között eltelt harminchárom esztendő alatt a százhuszonhárom kirándulás alkalmával Vass Zoltán szervezésével jártak Magyarország valamennyi tájegységén, Európában pedig tizenhét országában: Ausztria, Németország, Svájc, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Görögország, Törökország, Bulgária, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Ukrajna, Lengyelország, Csehország, Szlovákia szép tájain és városaiban. Zoltán az évtizedek alatt bizonyította felkészültségét, precizitását. Ezt támasztják alá a fantasztikusan vezetett pontos számadatok. A százhuszonhárom kiránduláshoz 352 napra volt szükség. Ezek összes utazási távolsága 145 ezer 860 kilométer volt, és 6 ezer 090 fő vett részt.

Boldogkőváralján
Fotó: Seress István-archív

Hetven évet a szervezésben

Jött az ötlet 2003 tavaszán, hogy szervezzenek kulturális programokat is. Elsőként Erkel Ferenc Bánk bán című operáját, 52 fő nézte meg az Erkel Színházban. A siker váratlanul nagy volt. Elsősorban a szórakoztató műfajokra és délutáni előadásokra jelentkeztek. Az első években (3-4) a tizenötödik év végére már 7-9 előadásra volt igény. Így 2019. február 2-án már a századik darabot látták a fővárosi József Attila Színházban. A száztíz előadást tíz budapesti színházban, a Fővárosi Nagycirkuszban, a kecskeméti Katona József Színházban, a szolnoki Szigligeti Színházban és a nagyváradi Szigligeti Színházban láthatta 4 ezer 880 fő. Az előadásokhoz 43 ezer 960 kilométert utaztak, 110 nap alatt. A szervezés során Zoltán igyekezett változatos programokat ajánlani.

Sajnos a pandémia okozta válság ezt a ragyogó sorozatot megszakította. Remélhetőleg csak ideiglenesen, mert Vass Zoltán következetesen teljessé szeretné tenni elképzelését, és terveit megvalósítani. Még két kirándulást tervez. Szeretné, hogy kerek egész, 70 évet töltsön szervezői és idegenforgalmi tevékenységgel, ha egészsége is engedi.

Seress István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!