akár külföldről is

2020.10.05. 13:39

A távmeghallgatás egyre jelentősebben járul hozzá a bírósági munkához

A polgári és büntetőeljárások során a bírák 2020. január 1-je és szeptember 30-a között már 552 távmeghallgatást tartottak.

A legtöbb esetben még mindig – a fogva lévő terheltek esetében – a büntetőeljárásokban jellemző ez a meghallgatási forma. A vizsgált időszakban 233 vádlott, 67 szabálysértés alá vont személy, 13 tanú és 11 polgári peres fél meghallgatása történt meg távmeghallgatás útján – írja a Debreceni Törvényszék.

Külföldi helyszínekkel is összeköthetők a Debreceni Törvényszék Via Videó rendszerrel felszerelt tárgyalótermei, 2020 novemberében például egy-egy meghallgatott fél Szlovákiában, Németországban vagy épp Oroszországban fog tartózkodni.

A Debrecenben is működő rendszer egyébként országos szinten 2019 végére épült ki, összesen 184 végponttal, így az országban minden törvényszéken és járásbíróságon, ítélőtáblán és a Kúrián is van legalább egy telekommunikációs eszközökkel felszerelt tárgyalóterem.

Videokonferencia útján minden bírósági épület elérhetővé vált, ami jelentős segítséget nyújt a koronavírus-járvány idején a bíróságok működésében, hisz ezáltal a személyes kontaktusok száma – amely hozzájárul a vírus terjedéséhez – csökkenthető.

A Debreceni Törvényszék elnöke, Dr. Kahler Ilona Márta értékelte az elmúlt hetek tapasztalatait, amelyek azt mutatják, hogy a Via Video rendszer jelentős szerepet játszik a járványügyi készültség bevezetése óta megtartott tárgyalások lebonyolításában. A távmeghallgatás megkönnyíti és segíti a bírók munkavégzését, személyes megjelenés nélkül bonyolíthatók le a bírósági kihallgatások, illetve meghallgatások a peres felek, terheltek, tanúk, illetőleg szakértők esetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!