Hatodik díj

2019.12.03. 17:59

Öcsiék harcban lennének

Kozma Mihály szerint Messi volt a legjobb, de ha hamarabb „feltalálják” az Aranylabdát, Puskás is kapott volna.

Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi reacts after winning the Ballon d'Or France Football 2019 trophy at the Chatelet Theatre in Paris on December 2, 2019. - Lionel Messi won a record-breaking sixth Ballon d'Or on Monday after another sublime year for the Argentinian, whose familiar brilliance remained undimmed even through difficult times for club and country. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)

Fotó: AFP

Pályafutása során immáron hatodszor nyerte el a legjobb Európában játszó futballistának járó díjat Lionel Messi. A France Football magazin közlése szerint az FC Barcelona labdarúgója mindössze hét ponttal végzett a második helyezett Virgil van Dijk előtt. A harmadik legjobb spílernek a Juventus portugál ászát, Cristiano Ronaldót választották.

– Mintha a díjat odaítélő újságírók két pártra szakadtak volna: Ronaldo és Messi létezik csak számukra – nyilatkozta lapunknak Kozma Mihály, aki többek között az MLSZ sportágfejlesztési igazgatója. – Rajtuk kívül is vannak rendkívüli teljesítményt felmutató futballisták, ám szinte a kettejük külön versenyévé vált ez a szavazás. Persze, nagy futballistának tartom Messit, aki megérdemelte ezt a címet. Ő sokkal inkább csapatjátékos egyébként, mint Cristiano Ronaldo. Nagyon sok gólt lő mindkettőjük, ezért is szokták általában ők kapni az Aranylabdát – mondta a szakember, aki szerint bár van Dijk remek szezont futott, és megnyerte csapatával a Bajnokok Ligáját, manapság egy védő nem nyerheti el a díjat.

Fotó: Matey István

Védő nem nyerhet

– Mára a foci akkora üzlet lett, és a győzelem mindennél fontosabb, hogy egy stílusosan, elegánsan futballozó hátvéd, mint volt mondjuk Beckenbauer, esélytelen a címre. CR7 és Messi mellett más nagyon nehezen rúghat labdába. Azt azért megjegyezném, hogy ha Puskás Ferenc vagy Hidegkuti Nándor most játszanának, bele tudnának szólni az Aranylabdáért folyó versengésbe. Az Aranycsapat londoni 6:3-as győzelmét, amit sokan avíttnak tartanak, modern elemzőrendszer alá vetették, és összehasonlították a 2013-as BL-döntővel, a Dortmund és a Bayern München között. Meglepő, de a játék szinte minden elemében jobbak voltak a magyar válogatott tagjai a saját posztjukon, mint a maiak. Csak az egy más kor volt.

TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!