Debrecen hírei

2019.02.05. 10:51

Telt ház van az állatmenhelyen

Debrecen - Télen a hideg miatt is oda kell figyeli a kint tartott kutyákra.

Debrecen - Télen a hideg miatt is oda kell figyeli a kint tartott kutyákra.

Szilveszterkor és az azt követő napokban minden évben folyamatosan ügyeletet tartanak a Debreceni Kutyaház Állatotthon munkatársai, számítva a petárdázástól, durrogtatástól megijedve világgá szaladt ebekre.

Ezúttal mintegy 60 kutyát gyűjtöttek be ebben az időszakban, és szokatlanul sok, tíznél több volt az elütött állat – tudtuk meg Orosz Viktóriától, az állatmenhely vezetőjétől. Azt is elmondta, habár 15–20 kutyában nem volt csip, örvendetes módon mind több állat rendelkezik vele. Igaz, a most megtaláltakból néhány kutya hiába viselte, mert a csip nem volt regisztrálva, vagyis nem tartalmazta a gazda adatait.

Sokan ideiglenes befogadónál

– Úgy tapasztaljuk, az emberek jobban odafigyelnek arra, hogy bezárják a kutyájukat, de sajnos idén mintha hamarabb kezdték és később fejezték volna be a durrogtatást. Jellemző, hogy a megriadt kutyák kifele futnak a városból, el a nagy zajtól, aztán pár nap múlva jönnek visszafele, ilyenkor szoktuk befogni őket – mondta el a menhelyvezető.

Jelenleg 216 kutya és 68 macska van a gondozásukban, ennyi nem is fér a létszám­stopot tartó menhelyen, egy részüket ideiglenes örökbefogadónál helyezték el, akikre mindig nagy szükségük van. – Ez szokatlanul sok, télen nem igazán jellemző a telt ház. A tavaszi és őszi fialási időszak után néhány héttel van a legtöbb állat, akkor szabadulnak meg a kölyköktől, kirakják az út szélére, ide-oda, zsákban, dobozban őket – magyarázza Orosz Viktória.

Öt fok alatt

A Kutyaház Állatotthonban a kennelek fedettek, oldalról és hátulról zártak, szélvédettek. Bennük kutyaház, ahova behúzódhat az állat. A balesetes, beteg, idős és kölyökkutyákat a szociális épületben, illetve ideiglenes befogadóknál helyezik el – őket nem lehet ilyenkor a szabadba kitenni.

– Ha a hőmérséklet plusz 5 fok alá süllyed, az alatt már a kutyák is fáznak. A legnagyobb hidegekben a kenneleket teljesen körbekerítjük, jobban beszalmázunk; minél több bélelt, szigetelt házat igyekszünk tartani. Folyamatosan figyelünk a vízcserére, este még adunk friss vizet, mert hajnalra befagy – mondta a menhelyvezető.

A kint tartott kutyákra öt fok alatt már a hideg szempontjából is figyelni kell | Fotó: Kiss Annamarie

A kutyák persze nem egyformán tűrik a hideget, a rövid, vékonyabb szőrűek kevésbé, a hosszú szőrű, nagy bundájúak később kezdenek fázni. Rosszul bírja például a vizsla, a sima szőrű tacskó, a foxterrier, a beagle, míg a kaukázusi juhászkutya vagy a husky mínuszban is jól érzi magát.

Zárt helyen

– A kint tartott kutyákra öt fok alatt már a hideg szempontjából is figyelni kell: ha kis helyen, vagy netán láncon vannak, mindig engedjük ki néhány órára, hogy mozoghassanak; a házat béleljük szalmával! Mindig adjunk friss vizet, és ne csak ráöntsük a fagyottra! Gondoskodjunk kalóriadúsabb táplálékról. Kritikus hidegben éjszakára engedjük be az állatot zárt helyiségbe, főleg kölyköt garázsba, fáskamrába! – javasolta Orosz Viktória. Felidézte, hogy korábban sajnos többször találtak megfagyott állatot; ezen a télen még nem, de lánc végén lévő, nagyon rossz állapotú, alig mozgó kutyát igen. – Ha azt látni egy kutyán, hogy meglassul, csak fekszik a hóban, akkor nagy a baj, olyankor már feladta – figyelmeztetett.

Elmondta azt is, hogy az állat­otthon épületében a téli hidegben fával fűtenek, e napokban nagyon sokat el kell használniuk; és kutya-, macskakonzervből is több fogy, mint máskor. Önkénteseik azonban kiemelt figyelemmel gondoskodnak a négylábúakról.

- Szőke Tímea -


[related-post post_id="4127730"]

[related-post post_id="4127124"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!