Debrecen hírei

2019.01.02. 14:43

Színfoltok a szürke hidegben

Debrecen - Regölés, télűző alakoskodás, óegyiptomi rítusok – így indul a január a DMK egységeiben.

Debrecen - Regölés, télűző alakoskodás, óegyiptomi rítusok – így indul a január a DMK egységeiben.

Évről évre hajlamosak vagyunk – már-már közhelyszámba menően – észrevételezni ilyentájt, hogy a decemberi pörgés, készülődés, az ünnepi áhítat, majd a zajos óévbúcsú mozgalmas eseménysora után januárban érkezik a nihil; aki nem jár sítáborba, az megnézheti magát idehaza a hideg szürkeségben. Egy kis körültekintés azonban kiváló lehetőség önmagunk megcáfolására, hiszen ha csupán a Debreceni Művelődési Központ (DMK) egységeinek eseménykínálatát nézzük, máris abbahagyhatjuk az iméntiek miatti aggódást.

A tovább ható Mag-erő

Kezdjük azzal, hogy a Mag-erő című, novemberben nyílt csoportos kiállítás – mely azt mutatja be, hogy a 2017-ben elhunyt festőművész, Makoldi Sándor miképpen hatott a keleti régió kortárs művészeire – január 10-éig még megtekinthető a Belvárosi Közösségi Házban. A tárlathoz kapcsolódóan – Az égigérő fénykápolna címmel – Mudry Péter filmjét láthatják az érdeklődők január 4-én, pénteken a pódiumteremben, 17 órától.

Ha új esztendő, akkor regölés. – A Motolla Egyesület tagjaiból verbuválódó Debreceni Regösök ebben az évben is járják Debrecent és környékét, hogy a születés betlehemezők hozta örömhírét megerősítsék, a világ újulását segítsék, bőséget, termékenységet, fényt varázsoljanak – olvasható a művelődési központ holnapján. Január 5-én, szombaton a Homokkerti Közösségi Házban „regö-rejtenek”, 15 órai kezdettel.

Az ókori Egyiptom iránt érdeklődők rejtélyes szertartásokról és a piramisok belső kamráinak titkáról hallhatnak dr. Pécsi Ágnes egyiptológustól 8-án a Belvárosi Közösségi Ház klubtermében, 17 órától.

Ugyanazon a napon egy szintén rejtelmes, ám hozzánk sokkal közelebbi rituálé világához juthatunk közelebb egy tárlat segítségével: busóálarc-kiállítás veszi kezdetét az Újkerti Közösségi Ház földszinti folyosóján. Megnyitót ugyan nem tartanak, de ez ne riasszon vissza senkit: február végéig várják a látogatókat a Jerikó utcai kiállítóhelyre.

Rendszeresen visszatérő esemény a kertbarátköri vezetőségek téli népfőiskolai képzése, erre ugyancsak az Újkertben lesz alkalom, nem is egyszer: január 11-én, illetve 25-én, a közösségi ház mozijában.

Tésztán innen s túl

A honlapot tovább böngészve egyebek mellett az is kiderül: a Debreceni Nyugdíjas Klub összejövetelei sorában 14-én a hideg évszakhoz kapcsolódóan hangzanak el versek, dalok, prózai művek. A Téli vegyes című előadás aznap 14 órakor kezdődik a pódiumteremben.

A Homokkertben pedig az olasz ízek világába kóstolhatnak bele az érdeklődők Lorenza Pilati és a Köz-Pont Egyesület segítségével; A tésztán innen és túl című találkozó 17-én, 15 órától veszi kezdetét az ottani közösségi házban – derül ki a Debreceni Művelődési Központ programsorolójából.

FGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!