Debrecen hírei

2019.01.23. 11:05

Rendszerváltás és Csontváry a Modemben

Debrecen - Két évforduló is szerepel a kortárs művészeti központ idei programtervében.

Debrecen - Két évforduló is szerepel a kortárs művészeti központ idei programtervében.

A Modem idei kiállítási programját ismertette szerdán Komolay Szabolcs alpolgármester, Koroknai Edit, a Modem ügyvezetője, valamint Don Tamás és Végváry Zsófia kurátor. Az alappilléreket a rendszerváltás 30. évfordulója és Csontváry Kosztka Tivadar halálának 100. évfordulója nyújtotta a Modem programjainak összeállításában. Koroknai Edit a tájékoztatón elmondta, olyan edukációs projektet indítanak, mely az elmúlt 30 év hiánypótlása gyanánt az iskolásokhoz kívánja közelebb vinni a kortárs művészetet. A Modem ügyvezetője arról is beszélt, ettől az évtől minden esztendőt tematizálnak majd, így a rendszerváltás és Csontváry a kiállításokon és az azt övező programokon többször is visszaköszön majd. Komolay Szabolcs arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan folytatódik az a törekvés, melynek célja, hogy a Modem a kelet-közép-európai kortárs művészek központjává váljon.

Fotó: Molnár Péter

– 2014-ben tűztük ki magunk elé azt a célt, hogy Debrecen nem csak gazdasági és oktatási szempontból, hanem kulturális területen is a régió központjává váljon – mondta Komolay Szabolcs alpolgármester a Modem szerdai sajtótájékoztatóján. – Annak a törekvésünknek, mely a Kelet-Közép-Európában tevékenykedő kortárs művészeti csoportokat is össze kívánja fogni, többek között a Modem is kiváló zászlóshajóként szolgál – fogalmazott Komolay Szabolcs.

Rendszerváltás 30

A rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából a Modem hároméves oktatási projektet indít, melynek célja, hogy középiskolásokkal ismertessék meg az elmúlt három évtized képzőművészetét. – A projektben az 1989–2018 közti időszak minden évéből kiválasztunk egy-egy magyar műalkotást, melyről művészettörténészek és elméleti szakemberek átfogó elemzést írnak. A kiválasztott műveket a Modem egy-egy hónapra kiállítja majd, és három év elteltével az egyes kiadványokat összefűzött kötegben örökíti meg – tudtuk meg Koroknai Edittől.

Panel másképp

A „házgyári” építkezés a volt keleti blokk államaiban elsődleges megoldásként szolgált a lakásproblémák kezelésére a világháború után. De milyen a „panelség”? Erre a kérdésre is átfogó választ keresnek a Modemben.

– A panellakások kiállításán arra is fény derül, hogyan hathat érzékszerveinkre, gondolkodásunkra, ha panelben élünk, valamint megtekinthetünk olyan installációkat is, melyek ilyen típusú épületek ablakkereteiből készülnek. Ezeket az alkotásokat a szervezők több debreceni panellakásba vissza is helyezik majd – tudtuk meg a Modem ügyvezetőjétől.

A gyógyszerész tárlata

Végváry Zsófia csaknem tíz éve kutatja Csontváry Kosztka Tivadar életét és festményeit. A természettudományos festményvizsgálat pedig öt éve adta a kiinduló információkat a kutatásokhoz. – Ebben az évben a magyar képzőművészet egyik legtitokzatosabb festőjét emeltük ki. Csontváry életéről nagyon keveset tudunk, de anyaghasználatát meghatározta, hogy gyógyszerész volt, így saját maga által kevert festékkel dolgozott – mondta Végváry Zsófia. Ebben az évben nemcsak festményeivel találkozhatunk, hanem azok egymáshoz fűződő kapcsolatával is, melyek a tárlatvezetésen történetiséget adnak az alkotásoknak.

Impressziók és számok

– Elsősorban az Impressziók kiállításunknak köszönhetően az elmúlt évben csaknem hetvenezer látogatót számolhattunk, 2018-ban a Modem vendégeinek mintegy harminc százaléka külföldről érkezett. Ebben az évben is szeretnénk minél több látogatót bevonzani, ezért egységesített belépővel, kedvezményes bérlettel és lakcímkártyához kötött, engedményes belépőjeggyel várunk mindenkit – összegzett Koroknai Edit.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!