Debrecen hírei

2019.01.11. 11:45

Olvasói levél: Patikamúzeum?

Debrecen - <em>A patika, amelyért szót emelek, a Kossuth és Sas utca sarkán van, eredetileg Gyógyszertár az Arany Egyszarvúhoz. Debrecen legrégebbi ilyen célú intézménye. Eredeti berendezése a Déri Múzeumhoz került. Története és berendezése különféle kongresszusok témája volt az elmúlt évtizedekben.

Debrecen - A patika, amelyért szót emelek, a Kossuth és Sas utca sarkán van, eredetileg Gyógyszertár az Arany Egyszarvúhoz. Debrecen legrégebbi ilyen célú intézménye. Eredeti berendezése a Déri Múzeumhoz került. Története és berendezése különféle kongresszusok témája volt az elmúlt évtizedekben.

Mára bezárt – megdöbbenve tapasztaltam. Vajon véglegesen? Mi lesz vele? Talán érdemes lenne egy patikatörténeti múzeumot kialakítani benne, hiszen a közelben másik ilyet nem találunk. A mai fiataloknak pedig – főleg a gyógyszerészhallgatóknak, az egészségügyi intézményekben tanulóknak – nagyon érdekes lenne a találkozás a régi eszközökkel: lepárlóberendezések, üstök, mozsarak…, hogy lássák, a gyógyszerészet régen nemcsak szellemi, de komoly fizikai munka is volt.

Egy ilyen városban, mint Debrecen, amelynek jó hírű és hosszú múltra visszatekintő az egészségügye, szükséges lenne a múlt ápolása, és a bemutatás által elérhető közelségbe hozása. Vélemények szerint lenne iránta érdeklődés az iskolák, a turisták részéről is.

- Török Zsuzsánna, Debrecen -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!