Debrecen hírei

2019.01.08. 07:13

Letiporta a kukásautó a kertet

Debrecen - A lakók jót akarnak, a kukások is, mégsem tudnak megegyezni Debrecen egyik legnagyobb lakótelepén.

Debrecen - A lakók jót akarnak, a kukások is, mégsem tudnak megegyezni Debrecen egyik legnagyobb lakótelepén.

Évtizedeken át csak fű és gaz nőtt Debrecenben, a tócóskerti lakótelepen, az István út és a Vincellér utca sarkán, az ottani 10 emeletes ház melletti szervizútnál. A földben építésitörmelék-darabok bújtak meg.

Parkosítottak, virágosítottak

Aztán néhány éve a társasház lakóinak egy része összefogott, és sok fizikai munkával – szorgos kapálással, ültetéssel, locsolással – virágoskertté alakították a hátsó bejárat közelében található, néhány négyzetméteres területet.

Nem sokáig ürültek munkájuk gyümölcsének, a szép virágoknak. Jött a kukásautó, és miközben elvitte tőlük a szemetet, belehajtott a parkosított részbe. (A kukatároló nem is ott van, hanem az épület közepén, oda nagyjából 10 méterre. Csakhogy arra rendre autók parkolnak az aszfaltos részen.) A lakók a pusztulást látva bár elszomorodtak, nem adták fel, új növényeket ültettek, de megint megérkezett a szemétszállító. Amikor ez már sokadjára ismétlődött meg, úgy döntöttek, kis fehér oszlopokkal veszik körbe a területet, hátha akkor észreveszi a jármű vezetője, hogy ott emberek által gondozott park található. De mindhiába, a szemétszállító december elején is belement a virágágyásba.

Nem egyszerű megközelíteni

Az egyik lakó ekkor már nem bírta szó nélkül, a kukásautó után ment, és amikor utolérte, felelősségre vonta a vezetőt. Ő erre elnézést kért, és azt javasolta, hogy húzzák kijjebb a kukákat. A lakók ezzel szemben úgy vélik, hogy figyelmesebb munkavégzéssel is el lehetne kerülni a konfliktust.

Domokos Csilla, a szemétszállítást végző Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. (DHK) szóvivője kérdésünkre elöljáróban azt közölte, a forgalom folyamatos növekedése ellenére a lakótelepeken hetente kétszer el kell szállítani a kommunális és szelektív hulladékot, ami néha nem egyszerű.

Nem fér el másképpen az autó

A parkoló autók miatt ugyanis előfordul, hogy nehezen tudják a soktonnás kukásautók megközelíteni a konténereket, kukákat. Ráadásul az is gyakori, hogy csak éppen az ajtón kívülre húzzák ki a szeméttároló edényeket, vagyis a cég dolgozóinak viszonylag sokat kell azokat gurítani, cipelni. Az István úti helyszínt bejárva a DHK illetékesei arra jutottak, hogy itt is ez a helyzet.

Megjegyezték: ráadásul itt a növényeket közvetlenül az útpadkára ültették. A szabályok szerint amennyiben a szemétszállítók akadályba ütköznek a közlekedésben, a kukaürítés elvégzésében, használhatják az útpadkát, hiszen az az úttest része. Ennek ellenére azt ígérték, hogy igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a jövőben ne hajtson rá a kukásautó a szóban forgó területre.

Patthelyzet alakult ki

Azóta a DHK Kft. megkereste az épület közös képviselőjét, akinek azt javasolták, húzza ki az edényt egy könnyebben megközelíthető helyre, de nem született megegyezés – ismertette Domokos Csilla, a cég szóvivője.

(Sok debreceni társasház ezzel a munkával – külön díjazás ellenében – megbíz egy embert, s az emiatti kiadás a közös költségben is megjelenik – A szerk.)

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!