Debrecen hírei

2019.01.27. 17:52

Az állatok más „arcát” ismerhették meg

Debrecen - A látogatók egerészölyvet és kuvikot is simogathattak.

Debrecen - A látogatók egerészölyvet és kuvikot is simogathattak.

Nem szegte a családok kedvét a kissé szürke, havas, esős idő sem, hiszen mindezek ellenére is sokan ellátogattak vasárnap délelőtt a Debreceni Állatkert Csicsergő Családi Napjára. Ottjártunkkor, a gibbon ház előtt míg az apuka serényen készítette a madárodút, addig a kisfia zoológus segítségével ugróiskolázott (ickázott), majd játékos formában ismerkedett meg a különböző madárfajokkal.

Kiss Leila két és fél éves kisfiával és férjével látogatott ki a rendezvényre, ugyanis úgy gondolták, remek családi program kerekedhet belőle. – Nyáron sokszor voltunk már kint, télen azonban ez az első alkalom. A gyerkőc láthatóan nagyon élvezi, szaladgál a hóban és közben testközelből megismerkedhet az állatokkal. Nagy kedvenc volt egyébként a majometetés és a vízilovak – fogalmazott a családanya.

Télen is van élet

Mint azt Pittlik Fanni Flóra zoopedagógustól megtudtuk, elsődleges céljuk, hogy tudatosítsák az emberekben, hogy az állatkert télen is nyitva van, már csak azért is, mert az állataik nem alszanak téli álmot. Rájuk is hatással van a téli időjárás, és másképp viselkednek, amit a látogatók is megfigyelhetnek. – A trópusi vagy szubtrópusi éghajlatról származó egyedeink természetesen fűtött állatházakban vannak, de akadnak olyanok is, amelyek ilyenkor kifejezetten felélénkülnek – hangsúlyozta a zoopedagógus, aki példaként említette a szibériai tigriseket, amelyek nagyon élvezik a havas tájat.

Barátságos madarak

A csicsergő napot, mint a farsang előfutárát, évek óta megszervezi az állatkert. A programmal arra hívják fel a figyelmet, mennyire fontos gondoskodnunk az itt maradt madarakról. A rendezvényhez több helyi és civil szervezet is kapcsolódott, többek között a Hortobágyi Madárkórház, mely – a gyerekek nagy örömére – egy rendkívül barátságos egerészölyvet és kuvikot hozott el a látogatóknak. A zsiráfházban az egy-két éves gyerekek simogatását is hősiesen viselték a madarak, látszott, nem először találkoznak emberrel.

Fotók: Molnár Péter

Tikos Gergő, a 9 éves Csipke nevű egerészölyv gondozója elmondta, az madár hazánk egyik legelterjedtebb ragadózómadara, mellyel rendszeresen találkozhatunk az utak mentén. – Sokszor táplálkozik az úttesten, ezért könnyűszerrel ütik el őket autóval, illetve gyakran szenvednek áramütést, mivel szárny-fesztávolságuk egy méter, ami pont akkora, hogy a villanyoszlopon ülve, összeérjenek a szárnyak a vezetéken. Aki talál egy sérült madarat az út szélén, vagy épp az otthona közelében, ne hagyja magára, hanem mindenképp hozza be a madárkórházba, hogy tudjunk ezeken az állatokon segíteni, s felépülésüket követően ismét a szabadba engedni – kérte a látogatókat a madárkórház dolgozója.

Új rendezvények

A Debreceni Állatkert más programokkal is készül a téli hideg időben: Bálint nap kapcsán február 16-án többek között az állatok szerelmi történeteiről fognak mesélni, míg február 24-én a farsang témaköré szerveznek egy napot, amikor is kézműves foglalkozással és kiszebáb égetéssel várják a látogatókat.

- Pálfi-Tóth Zoé -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!