Debrecen hírei

2019.01.24. 16:04

Botrányos színházi előadásról is volt szó a debreceni közgyűlésen

Debrecen - Sürgősséggel tárgyalt pénzügyi döntésekkel kezdődött az ülés.

Debrecen - Sürgősséggel tárgyalt pénzügyi döntésekkel kezdődött az ülés.

A Debreceni Labdarúgó Akadémia Nonprofit Kft. 500 millió forintos kölcsönszerződésének, illetve az Airport-Debrecen Repülőtér Üzemeltető Kft. 800 millió forintos keretösszegű folyószámla-hitel megnyitásának elfogadásával kezdődött a debreceni önkormányzati képviselők csütörtöki ülése. A két ügyletről szóló előterjesztés sürgősségi indítványként került a testület elé. Mint Papp László polgármester elmondta, a Labdarúgó Akadémia műfüves pályájának lefedése kész, a csarnok műszaki átadás-átvételi eljárása január 30-ával indul. A beruházási költség teljes fedezete megvan, azonban az összeg egy részét csak utólag számolják el, így az önkormányzatnak előfinanszíroznia kell azt, 45 napra. A másik esetben szintén áthidaló megoldásként kell a hitellehetőség, mert az állami támogatás később érkezik, mint ahogyan a költségek felmerülnek, a repülőtérnek viszont folyamatosan működnie kell.

Az Airport-Debrecen Repülőtér Üzemeltető Kft. 800 millió forintos keretösszegű folyószámlahitele esetén a felhasznált összeget év végén vissza kell fizetni. Ez nem beruházási hitel, hanem a támogatási anomáliák miatt szükséges; a banki szerződés minden évben meg lesz újítva addig, míg a repülőtér önfinanszírozóvá nem válik – derült ki Papp László polgármesternek Madarasi István (MSZP) képviselő kérdésére adott válaszából a csütörtöki közgyűlésen.

A képviselők gyakorlatilag vita nélkül fogadták el az előterjesztéseket így többek között a Fölszállott a páva című tehetségkutatón sikeresen szerepeltek jutalmazását, vagy a Városi Szociális Szolgálat működési feltételeivel kapcsolatos fenntartói intézkedések megtételét. Az EKF Debrecen 2023 Knkft. nevének változtatásáról és közterületek elnevezéséről is döntöttek, illetve zártkörű pályáztatással a Debrecen-Nagysándortelepi Református Egyházközséghez kerülhet csaknem nettó 48 millió forintért egy Nádsíp utcai telek, óvodaépítés céljából.

A rendes napirendi pontok után Varga Zoltán (DK) felszólalásában kifogásolta, hogy sok helyen nincs eltakarítva a hó, többek közt a Kölcsey Központ környékén „bokáig ér a latyak”. Szerinte több helyen kimondottan balesetveszélyes állapotok vannak, például ahol vasrácsot fed a hó. – A lakosoktól elvárjuk, hogy takarítsák a havat az ingatlanuk előtt, a város pedig nem teszi ezt meg. Azt is többen észrevételezték, hogy a város keleti részét nem, vagy késve tisztítják meg a hótól, míg a Nagyerdő környéke fényesre van pucolva – mondta.

A polgármester megjegyezte, szerinte kevésbé a gépi, inkább a kézi munka elvégzésével van probléma, a zebrák előtti takarítással ő sem teljesen elégedett. Szűcs László, a gazdálkodási főosztály vezetője válaszában kiemelte: ebben a hónapban eddig több hó takarítását rendelték már meg az AKSD-től, mint a korábbi években bármikor. Figyelik a meteorológiai előrejelzéseket, s ha indokoltnak látszik, előre is megrendelik a szolgáltatást. 5 centiméternyi leesett hó alatt szórás, síktalanítás lehetséges, afölött gépi hótolás. A járdákat szerződéses partnerek, illetve a Dehusz közmunkásai tisztítják folyamatosan, a város nagy kiterjedése miatt nem tudnak mindenhova eljutni.

Ágoston Tibor (Mi Hazánk Mozgalom) megjegyezte: az epreskerti lakótelep egy jeges-havas útszakasza miatt érkezett hozzá panasz, telefonált a Dehusznak, és 10 perc múlva ott voltak a munkások.

Egy vitatott előadás

Ágoston Tibor a Csokonai Színház egyik februári premierje miatt kért szót. Szerinte a darabot le kellene venni a műsortervről, mert a közpénzből működő színház nemzeti rangjához nem méltó, egyáltalán nem járul hozzá a nemzeti hagyományok és értékek őrzéséhez, durva a nyelvezete, rossz mintát mutat. Nem gyógyító hanem megbetegítő hatású, mondanivalója napjainkra időszerűtlenné vált – véli a képviselő az eredetileg 1995-ben Londonban bemutatott előadásról.

– A darab az én ízlésemet sem tükrözi – jegyezte meg Papp László. Kifejtette: megbízik a város intézményvezetőiben, akikkel szemben elvárás, hogy felelősen döntsenek. Úgy véli, ma nagyon sok kontrollálatlan inger éri az embereket, emiatt felesleges cenzort játszani. Mivel a darab nem bérletes, az fogja látni, aki vevő az ilyesmire.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!