Debrecen hírei

2019.01.01. 12:53

A keresztény embernek van kiért élnie

Debrecen - Ne csak mondjuk, hanem valóban szívből kívánjuk embertársainknak a boldog új évet!

Debrecen - Ne csak mondjuk, hanem valóban szívből kívánjuk embertársainknak a boldog új évet!

– Az életét Istenhez igazító ember az év végi hálaadásban egy megjárt esztendő Isten adta ajándékaiért mond köszönetet – jelentette ki Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök hétfőn a Szent Anna-székesegyházban.

Palánki Ferenc a misén Ferenc pápa mondatait is megosztotta a hívekkel, melyek szerint manapság sok időt töltünk azzal, hogy meghatározzuk identitásunkat, hogy válasz kapjunk arra a kérdésre, kik vagyunk. De nagyon kevés időt töltünk azzal, hogy megválaszoljunk arra, kiért vagyunk. A püspök kiemelte, ezt mindannyiónknak meg kell fontolnunk, hiszen a keresztény embernek élete minden szakaszában van hivatása, feladata, küldetése: van kiért élnie. Felszólított rá, hogy gondoljuk át életünket, s köszönjük meg mindazt, amit kaptunk. Tekintsük át kapcsolatainkat: Istennel, a családunkkal, embertársainkkal, talán még saját magunkkal is; hozzátette, fedezzük fel az Isten jóságát, szeretetét a mindennapokban, és azt is vizsgáljuk meg, hogyan tudunk hálásak lenni!

Fotó: Derencsényi István

Végül Fodor Ákos nemrég elhunyt költő szavaival zárta a gondolatsort: Aki itt és most nem boldog éppen, az hálátlan. – Megfontolandó, hogy tulajdonképpen mindenért, minden körülmények között hálásnak kell lennünk, mert minden az Isten szándéka szerinti létezésre vezethető vissza. Az ő akarata szerint kerültünk a birtoklás világából a létezés, a szeretet világába. Azt kívánom mindannyiunknak, hogy tudjunk helyt állni az új évben, és legyünk hálásak azért, hogy Isten létre hívott minket, s létezésünk nem céltalan, hanem örök életre vagyunk teremtve. Ezt az örök életet földi életünk során kell kimunkálni, egymást segítve, hogy ne csak időben, hanem lélekben is egyre közelebb kerülhessünk Istenhez, az örök boldogsághoz – zárta ünnepi beszédét a püspök.

PtkI


[related-post post_id="4094629"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!