Debrecen hírei

2018.12.24. 11:49

Zene határok nélkül – Debrecenben lépett fel a Klezmer

Debrecen - A magyar zenekar újrafogalmazta a klezmer zenét.

Debrecen - A magyar zenekar újrafogalmazta a klezmer zenét.

A méltán világhírű Budapest Klezmer Band lépett fel, immáron hagyományosan, december 23-án, vasárnap este a debreceni Csokonai Színház színpadán.

A héttagú zenekar 1990 óta szórakoztatja közönségét lendületes és humorral átszőtt színpadi fellépéseivel, virtuóz módon ötvözi a Kárpát-medence különféle zenei irányzatait. A zenekar alapító vezetője és egyben zeneszerzője, Jávori Ferenc „Fegya” újító elképzelései megteremtették a klezmer balett, a klezmer szvit és a klezmer musical műfajait Magyarországon.

Olyan színpadi produkciókat kísértek, mint 1996-ban a Madách Színház előadásában játszott Hegedűs a háztetőn vagy például a Magyar Fesztivál Balett: Rómeó és Júlia Jeruzsálemben című darabját 2006-ban. A Budapest Klezmer Band megalakulása óta folyamatosan koncertezik Magyarországon és Európa-szerte, valamint a tengerentúlon és Izraelben egyaránt, mindenhol óriási sikerrel.

A klezmer stílus Délkelet-Európában alakult ki, alapjai elsősorban a moldovai, besszarábiai, bukovinai és a dél-ukrajnai cigány, görög, román, török és ukrán zenére épülnek. Jellegzetes hangszereik – ahogy a zenekarban is feltűnik – a hegedű, cimbalom, nagybőgő, klarinét, harmonika, harsona, trombita és a zongora. A zenekar tagjai a hangszereik igazi mesterei, akik a műfaji határokon átívelően újrafogalmazzák a klezmer zenét. „A klezmer a népek közötti kapcsolat egyfajta tükre” – vallja az alapító Jávori Ferenc.

ND


A Budapest Klezmer Band tagjai:

  • Jávori Ferenc „Fegya” – alapító zenekarvezető, zeneszerző, hangszerelő, zongora, ének
  • Nagy Anna- harmonika
  • Gazda Bence – hegedű, ének
  • Végh Balázs – dob, ütőhangszerek
  • Barbinek Gábor – harsona
  • Máthé László – nagybőgő
  • Kohán István – klarinét
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!