Debrecen hírei

2018.12.02. 08:58

Tisztelt Németh Lajos professzor! - kiállítás a Modemben

Debrecen - Az Antal–Lusztig-gyűjteményt egy gazdag kötet inspirálta.

Debrecen - Az Antal–Lusztig-gyűjteményt egy gazdag kötet inspirálta.

„Tisztelt Németh Lajos professzor! Az Antal–Lusztig-gyűjtemény 50 éves!” – ezzel a szokatlan címmel nyílt jubileumi tárlat szombaton délután a Modemben.

A cím a kiállítás kettős koncepciójára utal: a gyűjtemény tulajdonosa, Antal Péter 1968-ban szerezte meg az első festményt, abban az évben, amikor megjelent Németh Lajos művészettörténész Modern magyar művészet című könyve, melyhez hasonló elemző, értékelő és összefoglaló mű a XX. századi magyar művészetről azóta sem született; s amely a gyűjtemény egyik inspiráló forrása volt. Ahogyan a könyv, úgy a gyűjtemény anyaga is rendkívül gazdag, benne nyomon követhető a XX. századi magyar képzőművészet fejlődése a moderntől egészen napjainkig. A kiállítást Keserü Katalin művészettörténész nyitotta meg, és Komolay Szabolcs alpolgármester mondott köszöntőt.

A kiállítás megnyitóján Barabás Anita és Gergye Krisztián Lilith – fekete Hold című performanszát is megtekinthették az érdeklődők a Modemben; a művet a gyűjtemény egyik darabjának alkotója, Ország Lili inspirálta.

Új oldalról

– Minden kiállításon új arcát szeretnénk bemutatni a gyűjteménynek, s ez a mostani összemosódott Németh Lajoséval – mondta Nagy T. Katalin kurátor. – A képarchitektúra ellensége minden művészetnek, mert csak őbelőle indulhat ki minden művészet – idézte Keserü Katalin művészettörténész Németh Lajos Modern magyar művészet című könyvéből Kassák Lajos szavait a megnyitón, s sajátjaival folytatta: – Ez a Kassák-gondolat, amely a maga radikalizmusával erősen köthető a kortárs művészethez, és Németh Lajos, aki a magyar művészet történetének minden lépését belekötötte a világ művészettörténetébe, tulajdonképpen megkívánja, hogy az Antal–Lusztig gyűjtemény bemutatása folytatódjon a jövőben.

Értékek

– A gyűjtő abban hisz, hogy vannak a világon olyan értékek, melyek felkutatása, megszerzése, megőrzése, megmutatása az ő hivatása. Olyan küldetést teljesít, amelyre a közösségnek sok esetben nincs elég érzékenysége vagy éppen ereje. Szerencsés, ha a közösség felismeri ennek fontosságát, s keretet tud biztosítani az értékek felmutatására – hangsúlyozta Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere. Mint elmondta, a város és az Antal Péter közötti 12 éve tartó együttműködés teljesedik ki azáltal, hogy a közeljövőben a gyűjtemény hat kötetes katalógusa fog megjelenni, mely mintegy 2400 műtárgyat foglal magába. A magyar művészettörténetben nem volt még rá példa, hogy magángyűjteményt ilyen mértékben feldolgozzanak.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!