Debrecen hírei

2018.12.24. 10:09

Számunkra ők nyertek!

Budapest, Debrecen - Büszkék lehetünk a debreceni pávásokra, a kiváló produkciók és az alázat meghozta a gyümölcsét.

Budapest, Debrecen - Büszkék lehetünk a debreceni pávásokra, a kiváló produkciók és az alázat meghozta a gyümölcsét.

Múlt héten péntek este elbúcsúztunk a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsortól, befejeződött A Döntők Döntője, és kiderült, kik lettek a kategória győztesei. Debrecen a különleges évad utolsó adásában két csapatnak és egy versenyzőnek szoríthatott, hogy megnyerje az egymillió forintot, amellyel egy alapítványt támogat.

Az utolsó tánc

A cívisvárosi versenyzői triumvirátusból Majer Tamás elsők között lépett a páva színpadára és ejtette ámulatba a zsűrit szigetközi táncával.

Fotó: Derencsényi István

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész nem győzte dicsérni az ifjú pásztort. – Jól választottál. A lassú mozdulatait a magyar néptáncnak be tudtad mutatni. Büszkék lehetünk rád! – hangsúlyozta. Nem sokkal később a Pendely Énekegyüttes bakonyi dudanótáit hallhattuk. – Ennek a vidéknek legnemesebb, legszebb és legveretesebb régi magyar népzenei hagyományait hoztátok el nekünk, már-már megszokott profizmussal – dicsérte a lányokat Agócs Gergely néprajzkutató és népzenész. Végül, de nem utolsósorban a Debreceni Hajdu Táncegyüttes „szántotta fel” a színpadot ördöngösfüzesi táncokkal. – Látszik, hogy a hajdúk nemcsak a Hortobágyon vannak otthon, hanem erdélyi táncokban is – méltatta az együttest Zsuráfszky Zoltán. Az est végéhez érve elérkezett az eredményhirdetés, ami nem várt fejleménnyel zárult.

Vastaps

A négy kategória közül háromban debreceninek szoríthattunk, viszont a nézők úgy döntöttek, hogy a néptáncegyüttesek közül a Jászság Népi Együttes, a szóló és páros tánc kategóriában pedig Bulyáki Anett és Oszlánszki Patrik viheti haza az egymillió forintot. Majd az énekes szólisták és énekegyüttesek közül Borbáth Szilveszter nyerte el a nézők tetszését, végül a hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájában a Fokos Zenekaré lett a nyeremény. Viszont A Döntők Döntőjéből senki nem távozott üres kézzel: fél-fél millió forintos jutalmat vehettek át a fináléban szereplő kategória versenyzői.

A péntek esti döntőben a tévé képernyőjén láthattuk, hogy az első sorban foglalt helyet Papp László, Debrecen polgármestere. A színvonalas fellépéseket ő sem hagyta szó nélkül, és Facebook-oldalán a következő felajánlást tette közzé: „Bár az első helyet a nézők szavazatai alapján nem a debreceniek szerezték meg, de nekünk mégis ők a legjobbak. Ha pedig így van, akkor mégiscsak a legnagyobb elismerésre méltóak városunk részéről, melyre tekintettel Debrecen önkormányzata 2 millió forintos díjat adományoz a Hajdú Táncegyüttesnek, 1 millió forintos díjat Majer Tamásnak és 2 millió forintos díjat a Pendely Ének­együttesnek.”

ND


[related-post post_id="4088801"]

[related-post post_id="4088520"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!