Debrecen hírei

2018.12.06. 13:21

Népzenei találkozó tajvani nagykövettel Nyíradonyban

Nyíradony - Huszonnyolcadik alkalommal rendezték meg a Regionális Népzenei Találkozót.

Nyíradony - Huszonnyolcadik alkalommal rendezték meg a Regionális Népzenei Találkozót.

A Harangi Imre Rendezvénycsarnokban a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület és a nyíradonyi Tűforgatók gyönyörű munkáit bemutató „Terítékek” című kiállítással nyílt meg a népzenei találkozó. „A hajnali csillag ragyog” címmel a Kisliget és a Kispendely Néptáncegyüttes előadása nyitotta a színpadi programokat mérai, vajdaszentiványi, nyírségi és felcsíki tánckoreográfiákkal. A műsorszámokat eljött megtekinteni Andrew Y. Chang tajvani-magyar nagykövet is, ugyanis a nyíradonyi Kispendely Néptáncegyüttes legújabb felcsíki viseletét a nagykövet 6 ezer dolláros felajánlása révén készíttették el.

Jövőre Németországba

A találkozón beszédet mondott Tasó László országgyűlési képviselő, aki hangsúlyozta, hogy nagyra tartja ezt a kulturális gesztust a távol-keleti ország részéről, melyet, remélhetően, a későbbiekben jó gazdagsági kapcsolatok is követnek majd. Pósánné Wolf Andrea együttesvezető kérdésünkre elmondta, a tajvani adományból 15 szövött és 3 bársony leányruha, 10 fiú mellény, 10 zsinóros nadrág és 5 ing készült, melyek a nagykövet tetszését messzemenően elnyerte.

– Nagy öröm számunkra, hogy településünk néptáncegyüttesét ilyen nagy megtiszteltetés érte. A viseletet alkalmuk lesz szélesebb körben is bemutatni, hiszen jövőre már ezek a gyerekek képviselik Nyíradonyt a németországi testvértelepülés ünnepén – mondta Nyíradony polgármestere, Kondásné Erdei Mária.

A program ezután a pávakörök, citeraegyüttesek bemutatkozásával folytatódott, énekeltek, zenéltek, kántáltak a csarnok színpadán. A több mint 30 népzenei és néptáncegyüttes produkcióját Birinyi József népzene kutató, a KÓTA társelnöke értékelte, s tartott előadást „Népdalkincsünk értékei” címmel. Ezen az együttesek szakmai vezetői bővíthették tudásukat. Míg a gyermekek karácsonyi fenyő- és asztaldíszeket készítettek, mézeskalácsot díszítettek, szüleik karácsonyra egyedi kézműves termékeket vásárolhattak a népművészeti vásáron.

Fiúról apára

A rendezvényre évről-évre 30-40 fellépő érkezik. A Nyíradonyi Pávakör, a találkozó házigazdájaként utolsóként lépett a színpadra, s aradványpusztai szerelmes dalokat énekeltek. Az emléklapok átadása után vacsora és mulatság zárta a regionális találkozót.

Közben a Móricz Zsigmond Művelődési Házban, a „Barátoké” találkozón, táncház várta a mulatni vágyókat, ahol a Bürkös zenekar, Draskóczy Lídia és zenész barátai húzták a talpalávalót kifulladásig. Az estén a néptáncosok arra vállalkoztak, hogy szüleiket táncolni tanítják, s a szülőpárok lelkesen állták a sarat, úgyhogy gondolkodnak a folytatáson – mesélte Bak János, az együttes másik vezetője. Az est egyik fénypontjaként Tímár Sára népdalékes nyíradonyi népdalokat tanított/énekelt a jelenlévőkkel.

Hozza-viszi az énekeseket

A Nyíradonyi Pávakör tagjai örömest vesznek részt minden évben a találkozón. A működésének 47. évébe lépő pávakör közel 25 fővel büszkélkedhet. Az egyik alapító tag, Kurtyán Lászlóné elmesélte, hogy amikor 1971-ben kezdték az éneklést, akkor mindig hétfőn jártak próbálni, mert vasárnap főztek, s másnap ráértek énekelni. – Nagyon sok szép helyen jártunk, számtalan minősítést szereztünk. Mindig dicsérték szép énekhangunkat – mondta Jucika néni. Pósán Györgyné 45 éve énekel a csapatban, hozza-viszi az idősebbeket próbára, műsorra, ő a pávakör motorja. – A népzenei találkozó számunkra kiemelten fontos rendezvény, ahol amellett, hogy kikapcsolódunk, tanulunk is más települések fellépőitől. Érdeklődéssel hallgatjuk minden évben egymás dalcsokrait – mesélte Anci néni.

Jövőre országos minősítő

Lókodiné Pintye Mária elmondta, számtalan visszajelzés érkezett, mely igazolja a rendezvény sikerességét. – Beérett a hosszú és kitartó munkánk gyümölcse, hiszen a rendezvény magas színvonalát látva a KÓTA társelnöke, Birinyi József felajánlotta, hogy legyen Nyíradony az egyik országos minősítő verseny színhelye 2019-ben. Ez a lehető legnagyobb elismerés és megtiszteltetés számunkra – nyilatkozta lapunknak a Móricz Zsigmond Művelődési Ház igazgatónője.

- Tulipán Csilla -


Fellépők: Hajdúnánás, Derecske, Debrecen, Berettyóújfalu, Hajdúhadház, Mikepércs, Hajdúdorog, Kaba, Szilágysomlyó, Nyírlugos, Pusztadaróc, Biri, Pocsaj, Napkor, Szalacs, Székelyhíd, Nyíracsád, Hajdúsámson, Tornyos, Konyár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!