Debrecen hírei

2018.12.05. 12:02

Nem ott lakik, ahol ő gondolja

Debrecen - A hivatalokban hirtelen rájöttek, hogy mégiscsak létezik Vendég utca 33. szám.

Debrecen - A hivatalokban hirtelen rájöttek, hogy mégiscsak létezik Vendég utca 33. szám.

Kellemetlen helyzetbe került egy, a nyáron végrehajtott költözés után Gyömörei Béla Csabáné. Fizikailag ugyan átcuccolt a Csap utca 30.-ból az azzal párhuzamos Vendég utcára, a 33. szám alá, de a hivatalok szerint ő a Csap utca 34.-be ment át. Fél év alatt sem tudta elintézni, hogy az új címére szóló lakcímkártyát állítsanak ki neki.

Fallal elválasztva

A Vendég utca 33. szám kis sárga épület, legalább 100 éves, vagy talán még annál is régebbi. Mindössze egy ablaka néz az utcára. Gyömörei Béla Csabáné elmondta: az ingatlannak két tulajdonosa van. Az utca felőli rész 11 éve az övé, az udvar végében, egy házrészben egy férfi lakik. (Neki a Vendég utca 33. szám szerepel a lakcímkártyáján.) A szomszédos – mögöttük lévő – Csap utca 34.-től két méter magas vasbetonfal választja el őket. Ott szintén két tulajdonos van. Az ingatlanok formája nem változott mostanában. Az ő házrészében korábban a fia lakott, bejelentve, szintén oda szóló lakcímkártyával.

Ezek után, amikor a nő júniusban átköltözött a Vendég utcára, joggal feltételezte, hogy nem lesz semmilyen probléma. De lett: nem adtak neki oda szóló lakcímkártyát.

A földhivatalban azzal indokolták ezt, hogy a házrész természetben ugyan a Vendég u. 33. sz. alatt van, de helyrajzi szám alapján Csap utca 34. sz. alatt jegyzik. Osztatlan közös tulajdonként szerepel a nyilvántartásban. Ehhez a helyrajzi számhoz (7995) 4 házrész tartozik, melyből 2 a Csap utcára nyílik, 2 pedig a Vendég utcára. Emiatt a saját ingatlanának címére nem kaphatott lakcímkártyát, csak a Csap utca 34. sz. alá jelentkezhetne be.

A Csap utca 34-be akarnak kényszeríteni, de nem hagyom magam. Hogyan lehet élni más lakáscímén?"

– tette fel a kérdést.

„Lepattant” a hivatalokról

Az okmányirodában azt javasolták neki, hogy a polgármesteri hivatal műszaki osztályánál vizsgáltassa felül a kérés jogosságát. Onnan – a Vendég u. 33-ra címzett levélben – visszautasító határozatot kapott. Ezt követően a földhivatalhoz fordult, de szintén elutasították. Azt állították, hogy a Vendég utca 33 mint lakcím nem létezik.

Emiatt rengeteg problémája keletkezett például az áram-, a gáz-, a víz-, a telefon-, a tévé- és egyéb szolgáltatókkal, melyek nem értették, hogy ha valaki a Csap utca 34-ben lakik, miért akarja a szolgáltatást a Vendég utca 33-ba kérni. A postás nem találja meg a levelekkel, az életbiztosítását sem tudja átvezettetni. Az orvosi leleteit sem sikerül így átvennie a postán.

Végül megállapították

A debreceni polgármesteri hivatal kérdésünkre azt közölte, hogy Gyömörei Béla Csabáné házszámozási kérelmét korábban azért utasították el, mert az ingatlan rendelkezett házszámmal. A szeptember 13-án lekért tulajdoni lapon Csap utca 34. szám szerepelt. A november 30-án lekért tulajdoni lapon viszont már a Csap utca 34 és a Vendég utca 33 címek is léteznek. A megváltozott ingatlan-nyilvántartás miatt az ingatlanon lévő két különálló rendeltetési egységre önálló címelemeket állapítottak meg. Az ügyfelek a határozat véglegessé válása után be tudnak jelentkezni a címekre – tették hozzá.

- Orosz Csaba -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!