Debrecen hírei

2018.12.20. 16:33

Megvan a cívisek Szent Istvánja

Debrecen - A város szerepet vállal egy, a lakosok által kezdeményezett jogi eljárásban.

Debrecen - A város szerepet vállal egy, a lakosok által kezdeményezett jogi eljárásban.

Szanyi Borbála szobrászművész Szent István államalapító királyt ábrázoló művészeti alkotása díszítheti a Dósa nádor teret 2019 augusztusától – így döntött Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése csütörtöki ülésén.

A közgyűlés még ősszel írt ki országos, nyílt pályázatot Szent István királyt ábrázoló egész alakos szobor vagy szoborkompozíció tervezésére és kivitelezésére. November 30-ig 17 pályamunka készült el, amiből a zsűri 3-at választott ki. Szanyi Borbála mellett Győrfi Ádám és Makoldi Sándor Gyula alkotását találták méltónak a városközpontbeli felállításra.

„Cívis Szent István”

Dr. Mazsu János, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke kifejtette, hogy konszenzus volt a zsűri tagjai között, s tartalmas vita után választották ki a három művet. Szent István szobrát úgy kívánják elhelyezni, hogy közel hozzák Debrecen polgáraihoz, ugyanakkor a történelmi hitelességnek és a mesterségbeli tudásnak is megfeleljen az üzenete, a külseje. Szanyi Borbála szobra, amely Szent Istvánt az államiságot jelképező hatalmi jelvényekkel, a koronázási viselettel, palástban ábrázolja mint népének pásztorát, nem minden képviselő tetszését nyerte el.

Herpergel Róbert (Jobbik) képviselő indítványozta, hogy valósítsák meg inkább a 2-es kompozíciót, Győrfi Ádám alkotását, amely a koronázási pillanatokat jeleníti meg. Ezt elutasította a testület, ugyanis az államot megtestesítő, nemzetet magához ölelő királyt szeretnék a Dósa nádor téren látni. Papp László, Debrecen polgármestere kifejtette, tudták, hogy a kálvinista Rómában a katolikus szent királynak kihívás lesz emlékművet állítani, mert a város hagyományaival nem egyezik egy harcos, fegyveres, lovas király ábrázolása. A „cívis Szent István király” így emberközeli, befogadó és országát védelmező arcát mutatja.

Madarasi István képviselő (MSZP) rákérdezett, vajon sikerül-e a teret, a szobor környezetét olyan állapotba hozni 2019 államalapítási ünnepére, hogy felavathassák a szobrot. Papp László, Debrecen polgármestere leszögezte, a héten jóváhagyták a közbeszerzés kiírását, így az rövidesen megjelenhet, s akkor áprilisban kezdődhet a tér burkolása. Mélyépítési munkák ugyanis végül nem szükségesek, mert a tervezett mélygarázs nem a Dósa nádor téren épül meg. Reményeik szerint augusztus közepére így befejeződnek a munkálatok – ám ha nem így lesz, nem ragaszkodnak az átadás siettetéséhez.

Tárgyalták a városatyák a Bajcsy-Zsilinszky, Simonffy, és Kápolnási utcákon a forgalmi és parkolási igényekhez igazodva kialakított új forgalmi rend részleteit is. A Bajcsy-Zsilinszky utcai gyermekorvosi rendelőknek helyet adó épületet például felújították, ám a parkolók száma nem követte a fejlesztés igényét. Így a Simonffy utca páros oldalában – az érintett szakaszon – várakozóhelyeket alakítottak ki. A Bajcsy-Zsilinszky utca, Tisza István utca és Kápolnási utca közötti szakaszán egyirányú forgalmi rendet vezettek be. Az utca páros oldalában új várakozóhelyek lettek, ezzel az utcában található orvosi rendelő előtt van megállási lehetőség.

Aggályos építkezés

Két 16 lakásos társasház építése kezdődött meg az utóbbi hetekben közvetlenül a Nagyerdő szélén, a Kartács utcán. A területen a helyi szabályozás szerint csak 2/6 lakásos épületeket lehetne felhúzni, ám az építtető valahogyan, 15 éve, még éppen meg tudta kérni az építési engedélyt, amit akkor hiába fellebbeztek meg a környéken élők, a bíróság döntése értelmében most, novemberben már semmi nem állhatott az építés útjába. A Nyulas településrész lakói aláírásokat gyűjtöttek tiltakozásul, valamint a város segítségét kérik. Mint írták, s a közgyűlésen felolvasták, nem a jogerős bírósági végzést szeretnék elbírálni, hanem szeretnének tenni a rongálás, a természetkárosítás ellen, ezért a Kúriához és az EP petíciós bizottságához fordultak. Kérik a város támogatását. Papp László polgármester biztosította őket, hogy velük vannak, s szerepet vállal a város az eljárásban. Ráadásul az építtető a Debrecen Településrendezési és Építészeti-Műszaki Tervtanácsának tagja, ami különösen aggályos, így első lépésként eltávolítanák onnan – hallottuk.

Európai szintre emelné a reptér-üzemeltetést

Módosították az Airport-Debrecen Kft. társasági szerződését a debreceni közgyűlés csütörtöki ülésén. Herdon László lemondása okán új ügyvezető megválasztása vált szükségessé. Vajda János megválasztását javasolták, amit a közgyűlés egyhangúlag elfogadott. Vajda a pályafutását 12 évvel ezelőtt a Budapest Airport alkalmazásában kezdte hivatásos tűzoltóként. Elvégezte a Budapesti Rendőrtiszti Főiskola igazgatásszervező szakirányát, s hivatásában nagy hangsúlyt fektetett a légiközlekedéssel kapcsolatos balesetek vizsgálatára. Egy nemzetközi tűzoltóképzés sikeres elvégzése után munkát vállalt a Légügyi Hivatal kötelékében. Pályáján csaknem 130 sport- és magánrepülőtér, valamint 7 nemzetközi forgalmat lebonyolító légikikötő hatósági felügyeletét látta el. Debrecenben 2018 nyarától dolgozik, előbb a társaság tűzoltó-parancsnoki tisztségét vállalta el, majd ősztől repülésbiztonsági igazgató lett. Célja, hogy irányítása alatt a repülőtér Kelet-Közép-Európa egyik legjobb regionális légikikötőjévé váljon.

Átalakítják, új vezető lesz

Létrehozták a VisitDebrecen Turisztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot. A közgyűlés napirendre tűzte, hogy a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.-ben működő VisitDebrecen Városmarketing és Turisztikai Divíziót szervezzék ki, és önálló kft.-vé váljon. Papp László polgármester viszont azzal egészítette ki az előterjesztést, hogy inkább az Európa Kulturális Fővárosa pályázatért felelős EKF Debrecen 2023 Kft. átalakításával hozzanak létre egy céget, s ügyvezetőjének Gődény Gábort nevezzék ki 2019. január 1. napjával, határozatlan időtartamra.

Somogyi-Tóth Dániel eddigi ügyvezetőnek a polgármester megköszönte a munkáját, s kiemelte, számos, a pályázatban tervezett programot szeretnének megvalósítani.

Földek a BMW-gyár környékén

Az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben található egyes ingatlanok és ingatlanrészek tulajdonjogának csere útján történő megszerzéséről is döntött Debrecen közgyűlése a csütörtöki ülésen. Ezáltal 300 hektárnyi terület kerül önkormányzati tulajdonba, a cserealapot pedig állami, valamint az AKSD tulajdonában lévő földek adják az érintett gazdáknak.

További helyet kért az egyesület

Sürgősségi indítványként elfogadta Debrecen közgyűlése, hogy a Pósa utca 1. szám alatti ingatlant és ingatlanrészt ingyenes használatba adják a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank Egyesület részére határozatlan időtartamra, a raktárkapacitásuk növelése érdekében.

- Barak Beáta -


[related-post post_id="4087548"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!