Debrecen hírei

2018.12.07. 13:12

Megújulnak a lakótelepi közterületek

Debrecen - A Libakertben kezdtek, majd egyebek mellett a Vénkert, a Dobozi lakótelep, a Sestakert és az Újkert következik.

Debrecen - A Libakertben kezdtek, majd egyebek mellett a Vénkert, a Dobozi lakótelep, a Sestakert és az Újkert következik.

– Nagy nap ez Debrecen történetében, ugyanis elkezdődött a lakótelepi közterületek felújítása – jelentette be Barcsa Lajos alpolgármester péntek reggel a Libakertben, az Arany János téren tartott sajtótájékoztatón. Miközben a háttérben motoros fűrészek hangja hallatszott, elmondta: az öreg fákat gallyazzák, a veszélyessé váltakat kivágják, de facsemetéket is ültetnek. Új padokat, hulladékgyűjtőket, kerékpártárolókat helyeznek ki. Ezeken a területeken fejlesztik a közvilágítást, javítják a balesetveszélyessé vált lépcsőket. A közbiztonság fokozása érdekében köztéri kamerákat helyeznek el, új kondiparkokat és játszótereket alakítanak ki.

– A cél, hogy egészségesebb, tisztább, rendezettebb, szórakoztatóbb és szebb környezettel találkozzanak a debreceni lakótelepeken élők – fogalmazott az alpolgármester.

Építkezés a Sas utcán

Barcsa Lajos szavaiból kiderült, hogy a 6 milliárd 245 millió forintba kerülő munkák a Libakert után a szomszédos Vénkertben folytatódnak. Arra a polgármesteri hivatal közbeszerzési eljárást írt ki.

Ezután a belváros egyes részei következnek. Sor kerül majd például a régi Városháza hátsó szárnyának a felújítására; azzal együtt a Sas utca felőli részen egy úgynevezett inkubációs központot is építenek, amivel lezárják a macis kút felől most nyitott udvart. Az oda tervezett mélygarázsra újabb közbeszerzést írtak ki. A Dósa nádor tér átépítésére már rendelkezésre állnak az engedélyes tervek – ismertette a városvezető.

Jól halad az előkészítés

Hangsúlyozta, a Dobozi lakótelepi, a sestakerti és az újkerti közterületek korszerűsítésének előkészítése is jól halad, ott ugyancsak közbeszerzési eljárások folynak, melyek hamarosan véget érnek. A munkák nagy része így tavasszal ott is elindulhat. A Sóház lakótelep, a tócóskerti lakótelep, a Petőfi tér, a tócóvölgyi lakótelep, illetve a Bem tér közterületeinek modernizálásával kapcsolatban arról számolt be Barcsa Lajos, hogy a vonatkozó terveket készítik.

Ráfér a környékre

– Debrecen dinamikusan fejlődik. A gazdasági növekedéshez élhető városra van szükség. Büszke vagyok arra, hogy ezek a felújítási munkák az én körzetemben kezdődnek el – fogalmazott Papp Csaba, a környék önkormányzati képviselője a sajtótájékoztatón.

Elmondta: a libakerti lakótelep belső részén található Arany János téri parkot a 70-es, 80-as években alakították ki. Azóta a növényzet egy része „elszabadult”, a közelmúltban egy fa kidőlt, tönkrementek a burkolatok. A környezet megérett arra, hogy újjávarázsoljuk. Az Arany János téren az utóbbi években már történt fejlesztés, hiszen például szobrot állítottak a költőnek, és sokak által használt kondiparkot alakítottak ki – hangsúlyozta Papp Csaba.

Bontanak és építenek

A képviselő szavaiból kiderült, hogy a körzetben most rendelkezésre álló 239 millió forintról egyebek mellett több mint tízezer új cserjét és csaknem száz fát ültetnek. Díszkövekkel burkolják le a járdákat, sétányokat. – Az Arany János teret sport-, szabadidő- és pihenőövezetté szeretnénk alakítani. Az ottani sportpálya zajmentes gumiburkolatot kap, kicserélik a hálóját – számolt be a városatya.

Arról is beszélt, hogy a Dózsa György utcán elbontanak egy elhanyagolt játszóteret, melynek helyén több mint 60 új parkolót alakítanak ki. (A 2-es villamos építésekor ugyanis 25 parkolóhely megszűnt azon a részen.) A környéken több kisebb játszótér is megszűnik, viszont a Dózsa György út és a Füredi út sarkán egy új, nagy játszóteret hoznak létre, amit kerekesszékesek is tudnak majd használni. KRESZ-pálya is lesz. A képviselő ígérete szerint a Füredi út és az Egyetem sugárút sarkán – ahol régóta nem működik a szökőkút – szép parkot hoznak létre, és a Hajó utcai uniós játszóteret is modernizálják.

Télen csak gallyazásokat végeznek, a munka nagy részét jövőre fogják elvégezni. A beruházások befejezési határideje 2019. szeptember.

- Orosz Csaba -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!