Debrecen hírei

2018.12.13. 14:38

Kulcsszerep a közösségépítésben

Debrecen - Újra összegyűltek az elmúlt hét végén a Kárpát-medence magyar betlehemes közösségei a cívisvárosban.

Debrecen - Újra összegyűltek az elmúlt hét végén a Kárpát-medence magyar betlehemes közösségei a cívisvárosban.

A találkozó december 7-én ünnepélyes megnyitóval kezdődött a Kossuth tér adventi színpadán, majd másnap a pódiumteremben követték egymást a betlehemesek Debrecen közönsége előtt. Huszonhárom csoport csaknem háromszáz betlehemjárója hozta el hagyományőrző műsorát a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házába. A pódiumtermi produkciók közben a város adventi rendezvényeinek helyszínein is fel-feltűntek a pásztorok és az angyalok a kis Jézussal. A Kárpát-medence több területéről érkeztek csoportok: Székelyföldről érkezett a Szentegyházi Székely Angyalbetlehemes, Felvidékről a Tornaújfalui hagyományőrző betlehemes, valamint Holládról a Holládi bábtáncoltató betlehemes.

Egymást erősítik

Gyöngy Péter főszervező, a Motolla Egyesület elnöke lapunknak elmondta: – Az idei betlehemes találkozó mindkét napja a vártnál is nagyobb sikert aratott. Szombaton, a huszonhárom csoport bemutatkozó fellépésén minden eddiginél magasabb színvonalú előadásokat tekinthettünk meg. A szakma egyöntetű véleménye az volt, hogy ezek a hagyományőrző csoportok emelik egymás színvonalát, így még mélyebb értelmet nyer a betlehemjárók évről évre megrendezett találkozója – fogalmazott.

Gyöngy Péter a vasárnapi szakmai konferenciát is pozitívan értékelte: – A tanácskozáson többek között megjelent a Szellemi Kulturális Örökség igazgatója, dr. Csonka-Takács Eszter, Tóth János, a Hagyományok Házának szakmai igazgatója, valamint Kóka Rozália néprajzkutató, népdalénekes.

Mivel az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség szakbizottsága a debreceni betlehemes találkozók hagyományát­örökítési gyakorlatát felvette a Szellemi Kulturális Örökség megőrzését szolgáló jó gyakorlatok nemzeti regiszterébe, a tanácskozás fő témája az volt, miként lehet a szokáshagyomány helyi és országos nyilvánosságát növelni. Gyöngy Péter hangsúlyozta: néhány lelkes pedagóguson kívül a hazai közoktatás nem foglalkozik kellő mélységben a hagyományőrzéssel, így a betlehemezéssel sem. A szervező arra buzdítja a pedagógusokat, alkossanak ők is betlehemes csoportokat, hiszen a közösségépítés egyik legfontosabb eszközéről szólt a hétvégi rendezvény.

- Szakál Adrienn -


[related-post post_id="4078562"]

[related-post post_id="4076390"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!