Debrecen hírei

2018.12.06. 13:41

Illatos mesevilág hat négyzetméteren

Debrecen - Az építkezéshez való sütemény tartósságának titka a kevesebb méz a tésztában.

Debrecen - Az építkezéshez való sütemény tartósságának titka a kevesebb méz a tésztában.

Mile József séf és cukrászcsapata, Gyöngy Éva, Nagy Attiláné Éva és Filipcsényi Anna már ötödször alkotta meg az egyik debreceni hotel saját liliputi faluját mézeskalácsból. Idén a mini világban a házacskák, a templom, a betlehem, a fenyves és a rénszarvasok mellett helyet kapott egy régi ötvenfilléres és egy óra is. A mézeseket csupán fehér cukormáz díszíti, a házacskák tetején tojáshab kunkorodik porcukorhóval behintve, ami csillog-villog a fényben; harmonikus a szemnek, és csalogató az orrnak.

A karácsonyi csoda receptje főleg a mennyiségek tekintetében tér el a megszokottól: 150 kg lisztet, 140 kg porcukrot, 27 kg mézet, 4 kg fahéjat, 1 kg szegfűszeget és 1000 tojást használtak fel az „építkezéshez”.

Figyelnek a részletekre

– Mindent itt készítettünk a konyhán, négyőnknek egy hónapnyi munkája van benne – mondta Mile József. Közösen tervezték meg, mi mindent szeretnének idén mézesből megformálni, és azt tartották szem előtt; minél többen találják meg alkotásukban azt, ami a kedvükre való. Fontos volt számukra, hogy a gyerekeknek mesevilágot teremtsenek, tulajdonképpen ők a házikók legnagyobb rajongói. Természetesen figyelembe vették a karácsony vallásos ünnepi jellegét, az ötvenfilléres a pici pénzérme 70. születésnapjára emlékeztet, a számlap pedig az idei óraállítás körüli eseményekre. A csapat szerint az emberek meglátják ezeket a részleteket, sok szelfi készül az asztal mellett, mindenki a neki legjobban tetsző résznél fotózkodik.

Csábító illat

A gyakorlott háziasszonyok számára, akik ismerik a mézessütés fortélyait, talán nem újdonság, hogy a mézes magától a méztől puhul meg. – Meghajlana a tészta, a sok méz visszapuhítaná, ahogy az a fogyasztásra szánt mézes esetében megszokott, sőt elvárt. Itt a cél épp a kemény állag, ezért kevesebb a tésztában a méz. Így is finom, és ehető is pár napig, de azután betonkeménységűre szárad – magyarázta Mile József. Az alkotók mindennap ellenőrzik a művet, elvégzik a szükséges karbantartást, ami letörik, visszaragasztják, ha valami eltűnik, pótolják. Igen, ez is megesik olykor, ez viszont nem (karácsonyi) csoda, hiszen a sütemény illata annyira csábítóan lengi be az előteret.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!