Debrecen hírei

2018.12.20. 07:55

Évzáró állománygyűlés a laktanyában

Debrecen - Immár hagyományosnak mondható, hogy az év végéhez közeledve előzetes és évösszegző állománygyűlést tartanak a Nagysándor József Laktanyában. Szerdán Nagy Zoltán alezredes, valamint Czill István alezredes számoltak be a parancsnokságuk alá tartozó egységek által végrehajtott feladatokról, valamint – többek között a szakmai tevékenységeik támogatásáért – elismeréseket adtak át, melyből jutott a Hajdú-bihari Napló szerkesztőségének is.

Debrecen - Immár hagyományosnak mondható, hogy az év végéhez közeledve előzetes és évösszegző állománygyűlést tartanak a Nagysándor József Laktanyában. Szerdán Nagy Zoltán alezredes, valamint Czill István alezredes számoltak be a parancsnokságuk alá tartozó egységek által végrehajtott feladatokról, valamint – többek között a szakmai tevékenységeik támogatásáért – elismeréseket adtak át, melyből jutott a Hajdú-bihari Napló szerkesztőségének is.

Évösszegző állománygyűlést tartott a Katonai igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központja és a 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 3. Területvédelmi Zászlóalja a Nagysándor József Laktanyában. A két parancsokság elöljárója beszámolt az év folyamán végrehajtott feladatokról, az elért eredményekről, valamint a következő időszakra megfogalmazott célokról.

Folyamatos kapcsolat

Nagy Zoltán alezredes, a 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka elmondta, a központ a feladatait több szakterületen végzi.

– Katonai igazgatás, érdekvédelem, hadisírgondozás, honvédelmi ifjúságnevelés, illetve katonai toborzás – ezekkel mind foglalkozunk. A katonai igazgatásért felelős állomány idén is folyamatos munkakapcsol atban állt a védelmi bizottságokkal, és a tartalékosok kiírásában is aktív szerepet vállaltak. Emellett sikeresen koordinálták a „Feltöltés 2018” hadkiegészítési gyakorlattal járó feladatok végrehajtását. A katonai toborzásról elmondható, tovább nőtt a szolgálatot vállalók száma a megyében: idén 254 fő vonult be szerződéses katonának, további 242 pedig önkéntes területvédelmi, illetve műveleti tartalékosként vállalt szerepet – számolt be a parancsnok.

A 3. Területvédelmi Zászlóalj feladata a 2017-ben létrehozott önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat fejlesztése, a csatlakozó területvédelmi tartalékosok felkészítése, kiképzése. A zászlóalj évébe Czill István alezredes nyújtott betekintést.

– Idén 206-an írtak alá szerződést és kerültek a területvédelmi századok egyikének kötelékébe. Az idei évben 44 alkalommal készítettek fel tartalékosokat, akik 95 kiképzési napon sajátították el az előírt ismereteket.

MSZ


Az állománygyűlésen elismertek névsora

Magyarország honvédelme érdekében huzamosabb időn át végzett eredményes tevékenységéért, a Magyar Honvédség feladatai megvalósítása, támogatása érdekében végzett áldozatos tevékenysége elismeréséül Magyarország honvédelmi minisztere „Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozatát” adományozta Szabó Réka úrhölgynek, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály munkatársának.

A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka az évek óta tartó eredményes együttműködésért valamint a parancsnokság szakmai tevékenységének sokoldalú támogatásáért emlékplakettet adományoz az MH 5. Bocskai István Lövészdandár részére.

Nagy Zoltán alezredes emlékplakettet adományozott:

  • a Debreceni Egyetem részére az évek óta tartó eredményes együttműködésért, valamint a központ szakmai tevékenységének sokoldalú támogatásáért.
  • Bánszki Koncz Viktória úrhölgy, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának munkatársa részére az évek óta tartó eredményes együttműködésért, valamint a központ szakmai tevékenységének sokoldalú támogatásáért.
  • Kiss Szilvia úrhölgynek, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Karacs Ferenc Szakgimnázium és Szakközépiskola pedagógusának a sport és az egészséges életmódra nevelés eszközeivel a honvédelem ügyének középiskolai tanulók körében történő népszerűsítése érdekében végzett segítő munkájáért, valamint az Országos Haditorna Verseny megyei fordulójának sikeres végrehajtásában történő aktív közreműködésért.
  • Martinkovics Katalin közalkalmazott, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, Helyőrségtámogató Parancsnokság könyvtárvezetője részére a hadisírgondozásban, a Hajdú-Bihar megyében lévő települések hadisírjainak feltárásában és hősi halottainak kutatásában évek óta nyújtott nélkülözhetetlen szakmai segítségért.
  • a Hajdú-Bihari Napló szerkesztősége részére az önzetlen támogatásért, a hiteles tájékoztatás elősegítéséért, valamint a központ szakmai tevékenységének támogatásáért.
  • 2017. június 17-én Cserepes Ernő tartalékos főhadnagy az elsők között írta alá önkéntes területvédelmi tartalékos szerződését, és lett a debreceni területvédelmi század parancsnokhelyettese. Az elmúlt másfél évben mind kiképzéseken, mind a tényleges szolgálatteljesítések során bizonyította rátermettségét és elhivatottságát. Munkáját parancsnokai több alkalommal is elismerték. Elöljárói javaslatára Cserepes Ernő tartalékos főhadnagy a debreceni területvédelmi század századparancsnoki beosztásába lép elő.
  • Horváth András alezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred megbízott parancsnoka elismerést adott át:

  • Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár állományából Perge János századosnak
  • Kása Ferenc főtörzsőrmesternek
  • Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred állományából Reskó Andrea őrmesternek.
  • Garda Árpád tartalékos főhadnagynak
  • Az önkéntes területvédelmi tartalékos katonaként végzett kiemelkedő munkáért és helytállásért Czill István alezredes emléklapot és könyvet adományoz:
  • Tóth Mihály tartalékos hadnagynak
  • Szabó Dávid tartalékos törzsőrmesternek, aki 2018. november elején Spártában, a Spartan Race verseny őshazájában rendezett világbajnokságon a három, különböző távú futam mindegyikében első lett, ráadásul nemcsak a saját korcsoportjában, hanem abszolútban is megelőzött mindenkit a korosztályos versenyzők közül.
  • Rácz Imre tartalékos őrvezetőnek
  • Pikó Ákos tartalékos őrvezetőnek, aki a területvédelmi tartalékos kiképzésen elsajátított ismereteknek is köszönhetően 2018. augusztus 7-én szívkompresszió alkalmazásával mentette meg annak a 19 éves lánynak az életét, aki a Déri Múzeumnál lévő parkban lett rosszul.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!