Debrecen hírei

2018.11.06. 07:52

Sulifórumra várják a nyolcadikosokat

Debrecen - Az általános iskolások pályaválasztását segíti a tankerület komplex programja. A közismert képzések mellett újak közül is választatnak a középiskolába készülő diákok.

Debrecen - Az általános iskolások pályaválasztását segíti a tankerület komplex programja. A közismert képzések mellett újak közül is választatnak a középiskolába készülő diákok.

A debreceni és nyíradonyi középiskolák képzései igazodnak az Új Főnix-Tervhez, így a gyerekek olyan intézmények és képzések közül választhatnak, amelyek segítik őket a későbbi sikeres elhelyezkedésben – mondta Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója hétfőn, a város középiskoláinak képzési kínálatáról és új pályaválasztási programokról tartott sajtótájékoztatón.

A Debreceni Tankerületi Központ fenntartásában 32 általános iskola működik, évente közel 1500 diák fejezi be a nyolcadik osztályt – hangzott el. Az intézményvezető kiemelte: a fenntartásukban működő négy tiszta profilú gimnázium, három művészeti szakgimnázium és két többcélú intézmény gimnáziumi képzése várja a továbbtanulni kívánó fiatalokat. – Intézményeinkben minden képzés magas színvonalú, emellett a gazdag diákélet teszi még hatékonyabbá a tanulást. A Tankerületi Központ célja, hogy minden tanuló a képességeinek és az érdeklődésének megfelelő középfokú intézményben tanuljon tovább.

Annak érdekében, hogy a végzős általános iskolások döntését megkönnyítsük, egy komplex, pályaválasztást segítő pályaorientációs programot valósítunk meg”

– emelte ki Pappné Gyulai Katalin.

Debreceni jövő

– Fontos időszakot él meg Debrecen, hiszen nemsokára a munkalehetőségek Kánaánja lesz – mondta Papp László polgármester a sajtótájékoztatón, amelyen többek között egy, a „diákoknak, diákokról, diákok által” elvén létrejött programról is szó volt.

– Az elmúlt három év gazdasági fejlődéséhez alkalmazkodnia kell az oktatásnak is, így a város jó szívvel áll a diákok kezdeményezéséhez. A tavaly megalakult Diáktanács életre hívásával direkt visszajelzéseket kaphat a város a diákokról, ami azért is fontos, mert célunk, hogy jövőjüket Debrecenben képzeljék el – tette hozzá a polgármester.

Aranyi Imre, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium igazgatója hangsúlyozta, hogy a program részeként egyeztetik a középiskolák nyílt napjainak időpontjait, tájékoztató levelet kapnak a nyolcadikosok szülei a felvételivel kapcsolatos információkról, valamint a végzősök osztályfőnökeihez is eljuttatja a tankerület a legfontosabb tudnivalókat.

Az intézményvezető kiemelte: fontos, hogy a szülők minden középiskola honlapját tekintsék meg, látogassanak el a nyílt napokra, valamint tájékozódjanak az új képzések felől is.

Iskolák standjai

A Diák-önkormányzati Tanács kezdeményezésére formabontó pályaválasztási kezdeményezés valósul meg Suliváró Sulifórum címmel. Csontos Flóra elnök a sajtótájékoztatón kiemelte: a rendezvény célja, hogy a fiatalok és szüleik céltudatosan és jól válasszanak iskolát, hiszen ez életük egyik legfontosabb döntése. A Fórum Debrecen épületében november 12. és 15. között minden középiskola egy-egy standon várja az érdeklődőket, ahol bemutatkoznak az iskolák és a szakok.

A középiskolás diákoktól az érdeklődők megtudhatják, milyennek látják diákszemmel saját oktatási intézményüket. A Sulifórum színes programokkal, játékokkal és színpadi bemutatkozással várja a nyolcadikosokat és családjaikat.

Fontos döntést hoznak

Pappné Gyulai Katalin szerint a legfontosabb az, hogy a diák érdeklődésének és képességeinek megfelelő iskolát válasszon. „Nekünk az a dolgunk, hogy minden információt megadjunk ahhoz, hogy ezt a nagyon fontos döntést a diák a család segítségével, az iskola támogatásával meghozza, és egy számára megfelelő életcélt tűzzön ki maga elé, és eszközként használja azt a tudást, amit megszerez útközben” – mondta.

- Szakál Adrienn -


[related-post post_id="4039904"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!