Debrecen hírei

2018.11.14. 17:32

NATO az iskolatáskában

Debrecen - Az Észak-atlanti Szerződés működését mutatták be egy honvédségi konferencián.

Debrecen - Az Észak-atlanti Szerződés működését mutatták be egy honvédségi konferencián.

– A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjában szolgáló katonák NATO-katonák, még akkor is, ha itthon vagy a déli határ mentén szolgálnak – emlékeztetett dr. Ruszin Romolusz dandártábornok, az egység parancsnoka a debreceni Kossuth-laktanyában tartott, „NATO az iskolatáskában” című konferenciához kapcsolódó kiállítás megnyitásakor. Elmondta: Magyarország nemcsak úgy részese a szövetségnek, hogy élvezi a kollektív védelmet, hanem például a NATO itt működő 4 egységében közreműködik, sőt ezeket magyar parancsnokok irányítják.

A magyarok jól teljesítenek

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere a rendezvényt megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandára nemcsak Magyarország életében, hanem az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében, vagyis a NATO kötelékében is nagyon komoly szerepet vállal. Katonáik számos országban vesznek részt békefenntartási feladatokban.

Úgy vélte, hogy a katonai szövetségi rendszer biztonságot, segítséget és támaszt ad nekünk.

A NATO betölti alapfeladatát

Az alpolgármester kifejtette: az 1949-ben meglapított NATO Európában az elmúlt évtizedekben be tudta tölteni alapküldetését, vagyis a szervezethez tartozó államok között nem pusztított háború. Hazánk 1999-ben csatlakozott a szövetséghez. Komolay Szabolcs szerint a NATO által ránk rótt kötelességeket teljesítenünk kell. Ezt teszik a Bocskai-dandár katonái, és ezt teszi Magyarország kormánya is, amikor végrehajtja a haderőreformot. A konferencia célja elsősorban a szervezet működésének bemutatása – tette hozzá.

Megtiszteltetés részt venni

– Akkor is félünk valamitől, ha semmi nem fenyeget bennünket. Amikor a terrorizmus veszélyéről kérdezik az embereket Európában, mindig az derül ki, hogy Közép-Európában jobban félnek, mint nyugaton – ismertette dr. Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont vezetője a tanácskozáson.

A szakértő szerint ennek elsősorban az az oka, hogy nem ismerjük a jelenséget, így attól jobban tartunk. Ezért a magyar lakosság számára nagyon fontos a biztonság és minden olyan intézmény, amely a biztonságunkat szavatolja.

Megtiszteltetés számunka, hogy egy ilyen sikeres, erős szervezetnek lehetünk a tagjai”

– fogalmazott dr. Tálas Péter.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!