Debrecen hírei

2018.11.17. 16:19

Nagy hősök az aprócska hősökért

Debrecen - Érdekes programokkal várták az érdeklődőket a koraszülöttek világnapján.

Debrecen - Érdekes programokkal várták az érdeklődőket a koraszülöttek világnapján.

A tudomány manapság a terhesség 37. hete előtt született gyerekeket nevezi koraszülötteknek. A legkisebb újszülött Magyarországon a várandósság 24. hetében jött élve a világra – ismertette az Újszülöttjeinkért, Koraszülöttjeinkért Alapítvány mentorkoordinációs csoportjának vezetője lapunkkal Debrecenben, a Faraktár utcai Vasutas Egyetértés Művelődési Központban szombaton, ahol a koraszülöttek világnapján számos programmal várták az érintetteket és a téma iránt érdeklődőket.

Mentorhálózat segít

Szentesiné Miklós Andrea elmondta: nagyon nem mindegy, hogy a gyermek a terhesség hányadik hetében és mekkora súllyal születik. Miközben számos koraszülött gyermek szerencsére ép és egészséges, sajnos sokan közülük különböző fejlődési rendellenességekkel, betegségekkel, illetve azok szövődményeivel küzdenek. A leggyakoribb problémák körükben az érzék- és a mozgásszervi sérülések, az autizmus, illetve a részképességzavarok.

Az Újszülöttjeinkért, Koraszülöttjeinkért Alapítvány ezért a koraszülött gyerekeket nevelő családok segítésére mentorhálózatot alakított ki Hajdú-Biharban, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Jász-Nagykun-Szolnok megyében – magyarázta Szentesiné Miklós Andrea.

Szórakoztak, vitatkoztak

A koraszülöttnapon először a Pötyi és Pille című zenés mesejátékot látta a népes közönség, amelyet az Immánuel Otthon fogyatékos gyermek lakói egészséges gyerekek, egészséges felnőttek segítségével vittek színpadra. A darab az elfogadásról, az igaz barátságról és a feltétel nélküli szeretetről szólt.

Ezután a kisebbek egy része a művelődési házban kézműves-foglalkozáson vett részt, másik részük pedig az intézmény udvara felé vette az irányt, ahol egyebek mellett kipróbálhatták, milyen egy tűzoltóautó volánjánál ülni, belülről is megnézhették a koraszülött-mentőautót, honvédségi fegyvereket vehettek a kezükbe, és a Csodakutya Alapítvány bemutatóját is láthatták.

– A koraszülött gyermekek aprócska hősök, hiszen megküzdöttek az életükért. Ezért hívtuk ide a nagy hősöket, akik azért küzdenek, hogy az élet nyugalmasan, békében teljen – jelentette ki Szentesiné Miklós Andrea.

Közben a koraszülöttséggel, fogyatékkal élőkkel foglalkozó szakemberek, például orvosok, terapeuták, civil szervezetek kerekasztal-beszélgetést tartottak a témáról az egyik teremben.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!