Debrecen hírei

2018.11.30. 15:14

Fókuszban a nyugdíjas korosztály

Debrecen - Az aktív időskorról, az idősek életút- és karriertervezéséről, valamint fogyasztóvédelmi érintettségéről tartottak nemzetközi konferenciát pénteken a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán.

Debrecen - Az aktív időskorról, az idősek életút- és karriertervezéséről, valamint fogyasztóvédelmi érintettségéről tartottak nemzetközi konferenciát pénteken a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán.

- Régebben három-négy generáció élt együtt, napjainkban viszont a nemzedékek már szétszakadtak. A generációk közötti szolidaritással ma már nagyon nehéz egy családot fenntartani, pedig fontos lenne ezen változtatni, mert elöregedő társadalomban élünk. 2018 a Családok Éve, ezen a konferencián az idősek oldaláról közelítjük meg a témát - mondta a hirek.unideb.hu-nak Semsei Imre, az Egészségügyi Kar dékánja a XI. Nyíregyházi Gerontológiai Napok megnyitóján november 30-án.

A Gerontológiai Tanszék professzora szerint az elmúlt években az idősek szerepe jelentősen megváltozott, pedig nekik is nagyon fontos szerepük van egy családban.

- Újra kell gondolni, hogy ki számít idősnek és milyen szerepe van a társadalomban. Az elmúlt időszakban felértékelődött a konferencia jelentősége és azok munkája, akik akár tudományos szempontból, akár a gyakorlatban gerontológiával foglalkoznak – fogalmazott beszédében Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Az „Aktív időskor – nemzedékek új szerepben” című konferencián a Debreceni Egyetem szakemberei és meghívott előadók beszéltek egyebek mellett az idősek fogyasztói magatartásáról és annak kihívásairól, az aktív idősödés fogyasztóvédelmi szerepéről. Szó volt továbbá a nyugdíjas korosztály családi aktivitásáról, a generációk közötti szolidaritásról, ezen belül a gondozás jelentőségéről, valamint a demenciával élő idősek segítéséről.

Az Egészségügyi Kar idén a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetséggel közösen szervezte meg a konferenciát, ezért a találkozón külön szekcióban foglalkoztak az idősek életút- és karriertervezésével.

- A legnagyobb kihívás az idősek társadalmi-, illetve életútváltozásai. A munka világából való kilépés, az aktivitás fenntartása, az életút tervezése, a társadalmi és egyéni hasznosság megtervezése dönti el, hogy valaki elégedetten, sikeresen éli-e meg az idős éveit vagy nem – fogalmazott Patyán László, a Gerontológia Tanszék főiskolai docense.

Az ország egyetlen öregedéskutatással és oktatással foglalkozó tanszéke 2014-ben alakult meg a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, ahol a gerontológia összes – például társadalmi, szociális és biológia – vonatkozásával foglalkoznak.

A kar minden képzési területén oktatnak gerontológiát, valamint az öregedés folyamatait kutatják a Molekuláris Gerontológiai Kutató Laboratóriumban. Emellett a kar Szépkorúak Akadémiája címmel rendszeresen tart előadásokat a nyugdíjas korosztály számára.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!