Debrecen hírei

2018.11.26. 15:13

Debrecen és az egyházak együtt ünnepelnek

Debrecen - Az adventi készülődésben és a karácsonyi ünnepen is együttműködnek a különböző felekezetek Debrecennel.

Debrecen - Az adventi készülődésben és a karácsonyi ünnepen is együttműködnek a különböző felekezetek Debrecennel.

– Az év egyik legcsodálatosabb eseménye előtt állunk. Évek óta közösen készülünk a nagyobb ünnepekre, hiszen a húsvét, a pünkösd és az adventi időszak Debrecenben nemcsak egyházaknak, hanem a városnak is komoly szerepe van – mondta Papp László polgármester hétfőn a Debreceni Advent 2018 sajtótájékoztatóján. – A város és az egyházak képesek együtt gondolkodni és készülődni. Az adventi vásár és a díszek csak külsőségek, melyektől elvonatkoztatva lélekben is készülődnünk kell. Ezt a gondolatiságot a Főnix Rendezvényszervező Kft. gondosan vette át olyan programok szervezésével, amelyek segítik a ráhangolódást – fogalmazott Papp László.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón kiemelte: ennek a négy hétnek az összefogása az elmúlt évek folytatásaként jelenik meg, de újdonságokkal is készülnek. – A jótékonyság természetesen fontos szerepet kap ebben az évben is, hiszen december 22-ig a Kossuth téren felállított „Add tovább!” házikóban a Debreceni Karitatív Testület gyűjt hagyományokat. Bódor Edit kiemelte a programok közül a Pásztoradventet: – Az adventi időszakban minden hétvégén 16 órakor találkozunk a Városháza udvarán, ahol közös zenés ráhangolódást követően 16.30-kor elindulunk a Nagytemplom elé, és meggyújtjuk a lángot. A felekezetek asszonyai süteményeket sütnek, és a Nagytemplomhoz érve szeretetvendégséget tartanak. Hisszük, hogy ez nem csak kis közösségben működik – mondta Bódor Edit.

Fekete Károly református püspök különleges alkalomra hívta fel a figyelmet az adventi beharangozón. – Kitüntetett ünnep számunkra, hogy a Kistemplomban évtizedek óta némán álló francia romantikus hangszer, a Kiszel István által készített orgona újra megszólal majd karácsony első napján. A hangszert debreceni mester építette, amire nagyon büszkék vagyunk – fogalmazott a püspök.

201 évvel ezelőtt, 1817-ben telepedett meg Debrecenben a svájci születésű Caderas Wioland, aki meghonosította a városban a cukrászatot. Ebből az alkalomból 201 méteres kaláccsal készül a város hat péksége.

- Szakál Adrienn -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!