Debrecen hírei

2018.11.25. 10:22

A keze alatt az üveg is „él”

Debrecen - A kreativitás minden emberben benne rejlik, akkor is, ha nem hasznosítja, nem tud róla.

Debrecen - A kreativitás minden emberben benne rejlik, akkor is, ha nem hasznosítja, nem tud róla.

A férfiak és a nők alkotó folyamatai különböznek. A nők számára maga a folyamat a fontos, míg az erősebb nem képviselőiről azt mondják, inkább ennek eredményeit tartják szem előtt.

Faludi Gabriella ékszerei igazi műalkotások, minden egyes darab egyedileg készül a debreceni manufaktúrában. Sorozatunkban ismert dizájnereket kérdezünk arról, hogyan zajlik náluk az alkotás folyamata. Hogyan lett az álomból, a szenvedélyből megvalósulás?

Szépség, harmónia, mit jelentenek számára ezek a szavak?

A minden emberben és minden dologban benne rejlő lehetőséget.

Hogyan találta meg az üvegben az esztétikumot?

Az üvegen rendkívül különleges anyag. Olvastam egyszer egy meghatározást róla, amiben úgy nevezték: szilárd víz. Számomra a víz élőlény és ilyen módon egy kicsit az üveg is élőlény saját belső törvényekkel, amit csak nagy körültekintéssel és alázattal lehet alakítani.

Mi jellemzi az alkotás folyamatát?

A tervezési folyamatot az anyag és a forma határait feszegető, az ellentéteket a szépség harmóniájában feloldó törekvés határozza meg. Az ékszerek elkészítése aprólékos precizitású, kizárólag kézzel készülnek a tárgyak. Ennek a folyamatnak a mottója a „Tízezer Érintés”, mely azt mutatja meg, hogy hányszor kell egy ékszert, az azt felépítő darabokat kézbe venni az elkészítés során, mire a kész darab a dobozba kerül.

Nehéz volt a vállalkozást beindítani, azt működtetni?

Igen, nagyon nehéz. Tulajdonképpen két komplett munkát végzel. Egy tervezői, alkotómunkát és egy cégvezetői startégiai, menedzser munkát, amiről ráadásul a kezdetekkor semmit nem tudsz. Kitartás, következetesség és elszántság kell hozzá, hogy egy kreatív beállítottságú ember megküzdjön azzal a feladattal, hogy a márkaépítés mellett fel tudja építeni azt az üzleti környezetet is, ami ezt a márkát működtetni tudja.

Milyen vizuális világ jellemzi az ékszereket?

A Faludi G világa a sejtelmes, picit valószerűtlen szépség világa, középpontban a nővel, a nőiességgel. Ez egy kifinomult, álomszerű nőiesség, melynek álomszerűségét, szürreális hatását az adja meg, hogy a szépséget és harmóniát egy oda nem illő, vagy túlzó, a társadalmi viselkedési kódexek határát átlépő, ennél fogva zavarba ejtő gesztusnyelvű, vagy az álmok logikáját követő elem adja. Mintha egy nő belépvén saját nőiességébe, kinyitná Csodaország ajtaját.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!