Debrecen hírei

2018.11.06. 16:36

A Debreceni Törvényszéken bemutatták a bíróság távmeghallgató rendszerét

Debrecen - A Debreceni Törvényszéken 2018. november 6-án a „A VIA VIDEO 1. - a XXI. századi tárgyalótermek kialakítása projekt” keretében távmeghallgatásról tartottak nyilvános sajtótájékoztatót, majd azt követően oktatást a bírók részére - közölte a Debreceni Törvényszék.

Debrecen - A Debreceni Törvényszéken 2018. november 6-án a „A VIA VIDEO 1. - a XXI. századi tárgyalótermek kialakítása projekt” keretében távmeghallgatásról tartottak nyilvános sajtótájékoztatót, majd azt követően oktatást a bírók részére - közölte a Debreceni Törvényszék.

A sajtó résztvevőit dr. Kahler Ilona Márta, a Debreceni Törvényszék elnöke tájékoztatta a VIKI projekt keretében a bíróságokon 2018. októberéig kialakított 72 távmeghallgatási végpontról, a rendszer működéséről és jogi hátteréről, valamint annak számos előnyéről. Kiemelte, hogy az országosan kialakított rendszer a bírósági eljárások időszerűségének és átláthatóságának javítását is szolgálja, mely az Országos Bírósági Hivatal egyik fontos célkitűzése.

A biztonságosan kiépített rendszer segítségével a tárgyalóteremben jelen nem lévőket is meg lehet majd hallgatni, s így gyorsabb és hatékonyabb ügyintézést lehet elérni. A törvényszék elnöke elmondta, hogy ebben az évben országosan további 112 végpont eszközbeszerzése indult meg. A bíróságok mellett a büntetés-végrehajtási intézetek 39 végponttal rendelkeznek, így a törvényi rendelkezések alapján a bíróság a tárgyalást is megtarthatja oly módon, hogy például azon a fogva lévő vádlott jelenléte telekommunikációs eszköz útján biztosított legyen.

A sajtótájékoztatón a Debreceni Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője a rendszer működéséről osztott meg információkat a jelenlévőkkel. Dr. Nagy Antal szólt arról, hogy Hajdú-Bihar megyében eddig három végpontot alakítottak ki, melyek közül egy a törvényszéken, kettő pedig a Debreceni Járásbíróságon – mint székhelyi járásbíróságon – van, de a cél az, hogy az ország valamennyi bíróságán legalább egy végpont kialakítása megvalósuljon. A kollégiumvezető kiemelte: a telekommunikációs eszközök alkalmazását a 2018. július 1. napjától hatályban lévő új büntetőeljárási törvény tette lehetővé. A távmeghallgató rendszer alkalmazásának a törvény szerint vannak kötelező esetei, de azt a bíróság hivatalból vagy indítványra is elrendelheti. A Debreceni Törvényszék törekszik arra, hogy a rendszer adta lehetőségeket kiaknázza, hiszen annak hosszú távú alkalmazásával költségeket és időt lehet megtakarítani. A rendkívül állampolgárbarát rendszer alkalmazása például lehetővé teszi azt is, hogy az idézett tanú vallomását a lakóhelyéhez legközelebb eső bíróságon tegye meg, s így nem kell akár több órán keresztül több száz kilométert utaznia ahhoz, hogy állampolgári kötelezettségének eleget tegyen. Dr. Nagy Antal hangsúlyozta: a rendszer működtetése során a jogszabályokban rögzített garanciális elemeknek minden esetben érvényesülnie kell.

A sajtótájékoztatót követően a Debreceni Törvényszék távmeghallgató tárgyalójában Tanka Attila, a Debreceni Törvényszék Informatikai Osztályának vezető-helyettese ismertette a rendszer működését. A bemutatón élő kép- és hangkapcsolatot hoztak létre a Debreceni Járásbíróság távmeghallgató tárgyalótermével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!