Debrecen hírei

2018.11.17. 14:30

A börtönfalakon belül is van élet

Debrecen - Roadshow-n mutatkozott be Debrecenben a büntetés-végrehajtás.

Debrecen - Roadshow-n mutatkozott be Debrecenben a büntetés-végrehajtás.

A sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum gyűjteményének részét képező középkori kalodát, deres padot, évtizedekkel ezelőtt használatos, kék smasszer- és akkoriban „divatos” fekete-fehér csíkos rabruhát, valamint a büntetés-végrehajtásban manapság alkalmazott eszközöket, például kéz- és lábbilincseket, pajzsot, gumibotot, tonfát, a szúrást álló mellényt, speciális sisakot lehetett látni, illetve kipróbálni a büntetés-végrehajtás roadshow-ján, a Debrecen Plazában szombaton.

Leszámolni a tévképzetekkel

Pancsusák Sándor ezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka a rendezvény céljáról azt mondta: egyrészt azt szeretnék elérni, hogy a társadalomban reálisabb kép alakuljon ki az ő munkájukról, mert sokszor az elképzelések és a valóság nem egyeznek. Másrészt, bár most nincs náluk munkaerőhiány, azért a későbbiekre új munkatársakat is toboroznának.

Orosz Zoltán alezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője hozzátette: a rendezvénnyel a börtönökkel kapcsolatos olyan sztereotípiákat is szeretnék megszüntetni, mint hogy a rabok bent csak gyúrnak és henyélnek. A valóságban 2015 óta minden elítéltnek kötelező vagy dolgozni, vagy tanulni.

Új börtönök építését is tervezik

Mint megtudtuk, jelenleg összesen 29 büntetés-végrehajtási intézet található az országban, a 30. Kiskunhalason a tervek szerint tavasszal nyílik. Hajdú-Biharban egy működik, Debrecenben, az Iparkamara utcában. (A debreceni, Böszörményi úti intézmény fiatalkorúak javítója, nevelője, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma tart fenn.) – A komádi börtön megépítését kormányhatározat írja elő, vagyis napirenden van – fogalmazott kérdésünkre válaszolva Pancsusák Sándor.

Komoly követelmények

Orosz Zoltán kifejtette, börtönőr (vagy náluk egyéb területeken dolgozó munkatársuk) abból lehet, aki nagykorú magyar állampolgár, állandó belföldi lakóhellyel, legalább középfokú végzettséggel és büntetlen előélettel rendelkezik. Aki ezeknek megfelel, komoly fizikai, pszichikai, egészségügyi vizsgán esik át. A kezdő fizetés (középfokú végzettség esetén) bruttó 228 ezer forint. Sok cafeteria is jár. A képzés hossza 6 és fél hónap, erre az időre már adnak illetményt.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!