Debrecen hírei

2018.10.18. 15:59

„Világhódításra” készül a Debreceni Egyetem

Debrecen - Élelmiszer-biztonsági fejlesztésébe kapcsolódik be az egyetem.

Debrecen - Élelmiszer-biztonsági fejlesztésébe kapcsolódik be az egyetem.

Különleges megállapodást írt alá csütörtökön Szilvássy Zoltán rektor a Debreceni Egyetem, illetve Bessenyei István tulajdonos-ügyvezető a Laurel Cégcsoport képviseletében, mely alapján az intézmény egy élelmiszer-biztonsági és -nyomonkövetési rendszer továbbfejlesztésében, a hozzá kapcsolódó képzésben és tanagyag kidolgozásában vesz részt. A TE-FOOD elnevezésű rendszer alapvetően magyar fejlesztésű; lényege, hogy az élelmiszerekről információkat gyűjt és tesz elérhetővé a teljes ellátási láncra vonatkozóan, vagyis a termeléstől a feldolgozáson át a kereskedelemig, hozzájárulva a fogyasztók tudatos vásárlásához. Olcsóbb, mint más hasonló rendszerek, és készítői arra törekednek, hogy mindenhol a termelésbe és a helyi hatósági ellenőrzésbe beilleszthető legyen. Mivel e téren „a világ még nincs előttünk”, hosszabb távon az egyetem kompetenciaközponttá válhat, illetve ahogy Bács Zoltán kancellár fogalmazott: „a cég és az egyetem világhódításra szövetkezik”.

A fogyasztó mindent megtudhat a termékről

A jövő alapkövetelménye lesz az élelmiszerek bizonyított nyomonkövetése, vagyis a vevők tudni akarják, hogy amit levesznek a boltban a polcról, azt mikor, hol, hogyan termelték meg, hogyan dolgozták fel, milyen úton jutott el az üzletbe. Ezeket az információkat gyűjti és teszi hozzáférhetővé a TE-FOOD rendszer, mely több szempontból máris világszínvonalú, de lehet tovább fejleszteni – fejtette ki Bessenyei István, TE-FOOD hazai képviseletét ellátó Laurel Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője. Az említett továbbfejlesztésben lesz szerepe a Debreceni Egyetemnek, mellyel csütörtökön írt alá megállapodást a cég. A felsőoktatási intézmény ezen kívül képzésébe beemeli a kapcsolódó, úgynevezett blockchain technológia, és az erre épülő, transzparens élelmiszerbiztonsági rendszerek oktatását, tanyagokat dolgoz ki.

Mint Szilvássy Zoltán rektor rámutatott, az élelmiszer-minőségbiztosításban hatalmas lehetőségek vannak, s az együttműködésen keresztül az egyetem a gazdaságfejlesztésnek is aktív részese lehet. Győri Zoltán, a DE Táplálkozástudományi Intézetének vezetője emlékeztetett: a DE már húsz éve folytat minőségbiztosítási képzéseket, és az élelmiszer-biztonság a 21. század egyik kiemelt kihívása lesz.

A TE-FOOD egy nagyon könnyen kezelhető, mobilapplikáción keresztül működő, az adatokhoz bárki számára hozzáférést biztosító rendszer – mondta el Árokszállási Erik, a licencet tulajdonló német TE-FOOD GmbH vezetője.

Kifejtette: egy-egy termékről már „farmon belül” elindul az adatok feltötlése a rendszerbe: például, mikor vetették a növényt, milyen vegyszert használtak, milyen oltást vagy gyógyszert kaptak az állatok. Rögzítik, mikor, hol dolgozták fel a terményt vagy élőállatot, mikor került az üzlet polcára a késztermék, melynek csomagolásáról a QR-kódot leolvasva a vásárló a felsorolt adatokhoz hozzájuthat. – Mindez nemcsak az átláthatóság és az egyre tudatosabb vásárlók igényeinek kiszolgálása miatt fontos, hanem azért is, mert a rendszerbe igyekszünk minden országban a helyi ellenőrző hatóságokat bekapcsolni, így a hamisítások ellen, a megfelelő minőség biztosítása érdekében is hasznos a TE-FOOD – hangsúlyozta Árokszállási Erik.

A rendszer 3 éve működik Vietnamban, ahol mára 40 millió embert szolgál ki, és például a vizezett sertéshús arányát 80-ról 10 százalékra szorította le. Jelenleg kísérleti jelleggel terjeszkedik több országban, és több kereskedelmi lánccal tárgyalnak a rendszerhez történő csatlakozásról.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!