Debrecen hírei

2018.10.12. 12:51

Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni lakásvásárláskor

Hajdú-Bihar - Az ingatlanárak növekedése egyelőre nem állt meg, akár 600 ezer forintba is kerülhet egy négyzetméter.

Hajdú-Bihar - Az ingatlanárak növekedése egyelőre nem állt meg, akár 600 ezer forintba is kerülhet egy négyzetméter.

Hajdú-Bihar megyében kell a legtöbbet spórolni egy új lakásért: havi nettó 178 ezer forintos fizetés mellett egy 50 négyzetméteres használt lakáshoz 9,2 évi bért kell összegyűjteni, egy új lakásnak pedig három hónap híján 12 évi kereset az ára – derül ki az ingatlan.com egyik legutóbbi elemzéséből.

– A megyében Debrecenben a legmagasabbak az ingatlan­árak, év eleje óta mintegy 10 százalékos emelkedés tapasztalható. Jelenleg átlagosan 300-400 ezer forintos négyzetméteráron lehet lakáshoz jutni, de egy új építésű ingatlannál ez elérheti a 600 ezer forintot is – tájékoztatta a Naplót Kiss Sándor ingatlanszakértő. A szakember hangsúlyozta, a cívisvárosban a befektetési célú és a saját használatú lakásvásárlásra egyaránt igény van.

– Év elején egy négyzetméter ára súrolta a 300 ezer forintot, ma pedig már átlagosan 300-400 ezer forintra tehető ez az összeg. Ezek elsősorban az új, vagy a ténylegesen felújított társasházi lakásokra jellemzők. Úgy vélem, ez a tendencia jövőre meg fog állni, ám nem lehet biztosat mondani – tette hozzá a szakember. Az is kérdés még, hogy az új lakások építése mit jelent majd az ingatlanpiacon, ugyanis egyre kevesebb a jó adottságú lakás, nagyon sok elkelt belőlük. Mindemellett az ingatlanszakértő úgy látja, hogy a hitelekkel is óvatosabban bánnak az emberek.

Öngerjesztő folyamat

Kiss Sándor elmondta, hogy a befektetés jellegű, kiadásra vásárolt lakások piaca kezd szűkülni, valamint érezhető folyamat, hogy a használt és az új lakások árai lassan összeérnek. A cívisvároson belül befektetési céllal egyértelműen az egyetem, a Nagy­erdő környéke és a belváros a legkeresettebbek. Azonban a magánemberek, akik saját célra keresnek ingatlant, nem feltétlenül ezeket a helyeket részesítik előnyben. Számukra a Tócóskert vagy a Vezér utca környéke is „jó fogásnak” számít.

– Az új lakások általában 370 ezer forint/négyzetméter ártól vásárolhatók. Ezt indokolhatja az az öngerjesztő folyamat, hogy egyre többen hallják, hogy emelkedni fognak az ingatlanárak, ezért rég nem látott – vagy talán még nem is látott – árakon kelnek el panellakások. Az ügyfelek közül, aki tavaly eladta az ingatlanját 15 millió forintért, nagyon elégedett volt, de ma egy ugyanilyen lakást 16,5 millióért már nem biztos, hogy meg lehet venni, ráadásul még drágább lehet egy ingatlan, ha az azonnal költözhető – mondta a szakember, hozzátéve, a megyeszékhelyen kívül Hajdú-Biharban egyedül Hajdúszoboszlón jellemző még az ingatlanárak emelkedése, melyet leginkább a turizmus és a cívisváros közelsége generál.

Más a helyzet vidéken

Debrecenen kívül azonban egyre kevesebb új lakást építenek, így inkább a meglévő állomány cserél gazdát.

– Azokon a településeken, ahol jellemzően bejárnak az emberek más városba dolgozni, mert szűkek a munkalehetőségek, a régebbi családi házak üresednek meg, ezeknél pedig nem érezhető az ingatlanár-növekedés. Lényegesen kisebb a vásárlási erő, befektetés abszolút nincs, a fiatalok is inkább a nagyvárosokat részesítik előnyben – fejtette ki az ingatlanszakértő. Elmondta, a vidéki árak stagnálnak, a kevésbé jó állapotú ingatlanok nehezen találnak gazdára, de van érdeklődés a néhány millió forintba kerülő házakra is. Például Hajdúböszörményben és Balmazújvároson nagyon jó állapotú, értéktartó ingatlanokat kínálnak.

VK


[related-post post_id="4014984"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!