Debrecen hírei

2018.10.10. 15:18

Dombormű a kiváló orvosnak

Debrecen - A debreceni Kenézy Gyula Kórház Infektológiai Intézetének egykori vezetőjére emlékeztek.

Debrecen - A debreceni Kenézy Gyula Kórház Infektológiai Intézetének egykori vezetőjére emlékeztek.

Domborművet avattak a debreceni Infektológiai Intézet egykori vezetője, dr. Dalmi Lajos tiszteletére a Debreceni Egyetem (DE) Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban szerdán.

Dr. Dalmi Lajos 1971-ben szakvizsgázott belgyógyászként. Magyarországon az elsők között foglalkozott a krónikus fertőző májbetegségek diagnosztikájában az ellenanyagok szerepével.

A legmodernebb épület

1987-ben vette át a Kenézy Kórház Fertőző Osztályának vezetését és szervezte újjá a ma már több mint 120 éves múltra visszatekintő debreceni fertőzőbeteg-ellátást. Jelentős szerepe volt abban, hogy az ezredfordulón a kórházban az ország építészeti szempontból legmodernebb, minden fertőző betegség ellátására alkalmas infektológiai épületét hozták létre, ahol kiváló dolgozói kollektívát alakított ki. Dr. Dalmi Lajos nyugdíjazásáig, 2006-ig vezette az Infektológiai Intézetet.

Magas szintű tudományos- és oktatómunkáját 1991-ben címzetes egyetemi docensi címmel ismerték el. 2007-ben Semmelweis-díjjal tüntette ki a kórház vezetése. Tevékenységének is köszönhető, hogy a város és a megye fertőző betegeinek ellátása országos viszonylatban is kiemelkedő színvonalú maradt.

A hepatológusként is dolgozó dr. Dalmi Lajos domborművét halálának 10. évfordulója alkalmából avatták fel az Infektológiai Intézetben, majd egykori kollégái, barátai emlékeztek rá.

Méltatások sora

Dr. Lampé Zsolt, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház főigazgatója azt mondta, hogy az utóbbi időben igyekeznek a Kenézy korábbi vezetőinek emléket állítani. – Minden szakmában akadnak olyan nevek, akik az illető szakma említésekor mindig előkerülnek. Dr. Dalmi Lajos ilyen ember – jelentette ki.

Dr. Várkonyi István, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetének jelenlegi vezetője arról beszélt, hogy mielőtt Dalmi Lajos elment, még sok terve volt. Például interakciós gyógyszer vizsgálatokat, VIP ellátást akart az épületben létrehozni. Terveit azóta megvalósították.

Az utolsó méltató, dr. Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja azt emelte, ki hogy dr. Dalmi Lajos előre látta, hogy az egyetemnek és a Kenézy Kórháznak közösen kell dolgoznia az új orvosgenerációk nevelésében.

OCs


Folyamatosan fejlesztik

A debreceni Infektológiai Intézet jelenleg a régió fertőzőbeteg-ellátásáért felel, sürgősségi ellátást folytatnak a nap 24 órájában. Emellett hepatológiai (a máj betegségeivel foglalkozó) központ és HIV Decentrum is működik az intézetben, illetve folyamatos a trópusi és az úgynevezett utazási betegségekkel kapcsolatos ellátás is.

A tervek között szerepel egy zárt légtechnikával ellátott elkülönítő, kezelőegység létrehozása, olyan súlyos betegségek kezelésére mint az ebola, vagy a sars fertőzés. Emellett a máj és bélbetegségben szenvedők teljesebb körű kivizsgálására folyik egy gasztroenterologóiai labor kialakítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!