Debrecen hírei

2018.10.16. 18:26

A szabályok betartása életeket menthet

Debrecen - A debreceni diákokat hatékony módszerekkel ösztönzik helyes közlekedésre a szakemberek.

Debrecen - A debreceni diákokat hatékony módszerekkel ösztönzik helyes közlekedésre a szakemberek.

Törés-Pont néven tartott közlekedésbiztonsági előadást kedden a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a Debreceni Törvényszék épületében. A 2006-ban indult előadássorozat célja, hogy felhívja a középiskolások figyelmét a közlekedés veszélyeire és a közlekedési szabályok betartásának fontosságára. Ebben az évben a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium középiskolásai kaptak lehetőséget, hogy tapasztalatot szerezzenek a biztonságos közlekedéssel kapcsolatban.

A Nyitott Bíróság program részeként szervezte meg a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság azt az előadást, amely a fiatalok nyelvén fogalmazza meg a biztonságos közlekedés alapvető szabályait. Az előadás-sorozatot Suba István rendőr százados, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedés-rendészeti Osztályának kiemelt főelőadója hozta haza Angliából 2006-ban. A Törés-Pont elnevezésű előadáson az elmúlt évek legsúlyosabb debreceni közlekedési baleseteit helyszíni fotókkal és érzékenyítő videókkal szemléltették a szakemberek.

A mentőket Horváth István, a Debreceni Mentőállomás mentőápolója képviselte. Felhívta a fiatalok figyelmét a „platinatízperc” fogalmára, mely szerint életveszélyes sérülés esetén percenként tíz százalékkal csökken a túlélés esélye. Ezért is fontos, hogy a mentők átlagos hat-nyolc perces kiérkezési idejét a forgalomban részt vevők ne hosszabbítsák meg, hanem elsőbbséget adjanak. Suba István rendőr százados előadásában kiemelte: a közlekedési balesetek okozója csak minden ezredik esetben a műszaki meghibásodás. Leggyakrabban emberi mulasztás, egy rossz mozdulat vagy szabálysértés okozza a gyakran halálos kimenetelű baleseteket. „Minden baleset megelőzhető” – zárta megszólalását.

A bíróságot képviselő dr. Tóth Ildikó, a Hajdúböszörményi Járásbíróság elnöke szerint nincs jó büntetés egy közlekedési baleset tárgyalásakor, hiszen egy súlyos baleset következményei már önmagában óriási lelki terhet rónak a vádlottra.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!