Debrecen hírei

2018.10.17. 13:36

A milliméter ezredrészét is megmutatja az egyetem új berendezése

Debrecen - Új, az országban egyedülálló mikro CT berendezéssel gyarapodott a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara (DE FOK); a több mint százmillió forint értékű eszközt szerdán mutatták be a sajtónak.

Debrecen - Új, az országban egyedülálló mikro CT berendezéssel gyarapodott a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara (DE FOK); a több mint százmillió forint értékű eszközt szerdán mutatták be a sajtónak.

  • Hegedüs Csaba, a DE FOK Bioanyagtani és Fogpótlástani Tanszék vezetője elmondta: a gépet pályázati forrás segítségével, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karával közös, szájüregi megbetegedések molekuláris vizsgálatáról szóló kutatási projekt keretében vásárolták, tudományos célokat szolgál.
  • Elsősorban fogászati implantátumok fejlesztéséhez szükséges felületi vizsgálatokat végeznek vele, de számos területen alkalmazható, így más karoknak is hasznára lehet.
  • Béres Mónika, az Orvosi Képalkotó Intézet tudományos segédmunkatársa kiemelte: a gép 1 mikronnál kisebb felbontást is meg tud jeleníteni, 350 nanométerig képes lemenni.
  • A sajtó kedvéért egy kerti poloskát is beszkenneltek a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karának (DE FOK) új mikro CT készülékével, hogy az eszköz tudását bemutathassák a szerdai tájékoztatón, így az egyik monitoron a rovar hatalmasra nagyított, részletes képe fogadta az újságírókat. Míg a gyógyászatban használt CT 0,6-1 centiméterig bont, a mikro CT 1 mikronnál (a milliméter ezred része) kisebb felbontást is meg tud jeleníteni, 350 nanométerig képes lemenni.

    A beültetett fogimplantátumok csonthoz kapcsolódása fontos tényezője a páciens gyógyulásának; ma ez 3-6 hónap alatt megy végbe, azonban a debreceni és a szegedi egyetem közös kutatási projektje révén ez az idő akár le is rövidülhet – mondta el Hegedüs Csaba, a DE FOK Bioanyagtani és Fogpótlástani Tanszék vezetője. – Többek közt azzal kísérletezünk, hogy arany nanoszemcséket rögzítünk a titánból készült implantátum felületén; az arany maga felszívódik, de segíti a csont gyógyulását. Ezen kutatásokat támogatja az új berendezés, mellyel megvizsgálhatjuk az implantátum felületét, vagy egy fog belsejét teljes részletességgel – magyarázta a tanszékvezető. Példaként említette, hogy akár egy egérkoponya csontosodási folyamatainak megfigyelésére is alkalmas a gép, illetve a legkülönbözőbb, néhány centiméter nagyságú tárgyak, szövetek belső szerkezetének feltérképezésére, így számos oktatási, tudományos munkához nyújt új lehetőségeket.

    – Míg a hagyományos CT-nél a gép adott része forog a vizsgálat tárgya körül, itt a minta mozog 360 fokban, és akár fokonként tudjuk azt elemezni. Sajátos a gép abból a szempontból is, hogy egy légtérben van a készülék és a vizsgálóhelyiség, ez annak köszönhető, hogy a berendezés által kibocsátott sugárzás minimális, gyakorlatilag megegyezik az állandóan jelenlévő háttérsugárzással – mutatta be a készüléket Béres Mónika, a DE Általános Orvosi Kar Orvosi Képalkotó Intézet tudományos segédmunkatársa. A szoftverről elmondta: számos beállítást tesz lehetővé például aszerint, hogy egy tárgy felületét vagy belsejét szeretnék a kutatók megnézni, vagy mennyire részletesen vizsgálják azt. A szkennelés 15-30 percig, nagyobb mintánál 1-2 óráig tarthat, utóbbi maximum 7,5 centiméteres kiterjedést jelent.

    SzT

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!