Debrecen hírei

2018.10.15. 13:26

A bilincs a szabadság legyen

Debrecen - Országosan nagyhatású személyek ereje és gyengeségei is kiolvashatók házastársi leveleikből.

Debrecen - Országosan nagyhatású személyek ereje és gyengeségei is kiolvashatók házastársi leveleikből.

  • Trill Zsolt, az egykor a Csokonai, ma a Nemzeti Színház társulatát erősítő színész Balsai Mónival olvasott fel a legendás művészházaspár, Mészöly Miklós és Polcz Alaine több mint 50 éven át tartó levelezéséből.
  • Az alkalmon a teátrum első könyvszínházi estjét is élvezhették a jelenlévők.
  • Közben fényképeket vetítettek az „M. és Mné” – ahogyan zárták gyakorta a párjuknak szánt soraikat – egy-egy pillanatáról.
  • Szépek. Ha egy szóval lehetne, érdemes volna jellemezni Mészöly Miklóst és társát, Polcz Alaine-t, talán ezt választanám. S mint az a Páholy Lakásszínházban szerdán kiderült, így jellemezne Trill Zsolt is. Az egykor a Csokonai, ma a Nemzeti Színház társulatát erősítő színész Balsai Mónival olvasott fel részleteket a legendás művészházaspár több mint ötven éven át tartó levelezéséből. Az alkalmon a belvárosi kis teátrum első könyvszínházi estjét is élvezhették a jelenlévők.

    A produkció közben fényképeket vetítettek a falra „M. és Mné” – ahogyan zárták gyakorta a párjuknak szánt soraikat – életének egy-egy pillanatáról. Feltűnően szép arcúak mindketten – erre hívta fel a figyelmet a Trill Zsolt, s hozzáfűzte, messze nem csak a külsőre érti, az írott diskurzusukból kiviláglik intelligenciájuk, humoruk, szép lelkük, izgalmas gondolkodásuk, pozitív életszemléletük.

    Létvégközelben

    Kellemes vonásaik az idős kori fotóikon sem barázdálódnak el, pedig az élet számos olyan szituációba állította őket, mely kemény vonalakkal keserű ábrázatúvá tehette volna őket. Dr. Polcz Alaine 1922-ben született Kolozsváron és 85 évvel később hunyt el; bő öt évvel a 80 évesen távozó – második – férje után. A magyar pszichológus, írónő egész életét a halál közelében töltötte. Fiatalon a második világháborúban megsebesült, a klinikai halál állapotába került, miután borzalmas szenvedéseken ment keresztül szovjet katonák folyamatos, csoportos erőszaktétele, kínzása és a nélkülözés miatt. Később ő lett a tanatológia (a halál és gyász kutatása) magyarországi úttörője, a Magyar Hospice Mozgalom, majd alapítvány életre hívója.

    Mészöly Miklós Kossuth-díjas író, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja is megszenvedte a háborút: egy évig frontkatonai szolgálatot teljesített, Szerbiában hadifogságba esett. Mindezekhez képest szinte átvészelhetőnek tűnnek a hazai ’56-os események, de nem volt könnyű dolguk azokban az időkben sem.

    Lehetett volna…

    Bár az előadás alapjául szolgáló, hétszáz levélből álló A bilincs a szabadság legyen című könyvből kiolvasható a korhelyzet, a produkció nem erre fókuszál. A rendező, Seres Tamás – akinek volt szerencséje személyesen ismerni Polcz Alaine-t – elmondta: a közel ezer oldalas írott anyag másfél órás színpadi verzióra alkalmazhatóvá meghúzása kihívás volt és megannyi lehetőséget hordozott. „Csinálhattunk volna szerelmi, szexuális, gazdasági, gasztronómiai, történelmi, politikai szemléletű estét. De inkább az együttlétük, a párhuzamos életrajzuk, a személyiségük, a szeretetük és szerelmük estéje ez.”

    Holtomiglan-holtodiglan kötődésük, kedves évődésük, viszontagságos, fájdalmaktól sem mentes kapcsolatuk, s egymás iránt valódi érdeklődő kommunikációjuk sűrűsödött a produkcióban, amely különleges színházi élményt nyújtott a két színművész előadásában. S ahogyan az a Páholyban megszokott, a közönség ezúttal is kérdezhetett, beszélgethetett az alkotókkal a produkciót követően.

    HaBe


    A lakásszínházban legközelebb a Szomjas Férfiak sört isznak helyettem című előadást láthatják, de hamarosan fellép Jordán Tamás és Koltai Róbert is.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!