Debrecen hírei

2018.09.24. 14:28

Újra keresettek a képzések

Debrecen - „A dobogó harmadik fokára ezúttal az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés-kezelő került.”

Debrecen - „A dobogó harmadik fokára ezúttal az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés-kezelő került.”

Idén is a gépkezelői és a gépész ipari tanfolyamok a legkeresettebbek – derül ki a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. adataiból. Ebben az évben a targoncavezető és emelőgép-kezelő mellé az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés-kezelő képzés is felkerült a dobogóra. Nézzük, hogyan alakult az ipari OKJ-s képzések toplistája 2018-ban.

Külszíni bányász

A Perfekt Zrt. idén is elkészítette a legnépszerűbb ipari OKJ-s képzések toplistáját, melynek alapján a gépkezelői tanfolyamok ismét a legkeresettebbek. Szilber Erzsébet, a Perfekt Ipari Képzések Központjának vezetője elmondta, hogy 2018-ban kiugróan megnőtt a külszíni bányász és a gát- és csatornaőr képzések iránti érdeklődés. A top 5-ös listáról ezek a tanfolyamok ki is szorították a gázcseretelep-kezelő és a nyomástartó­edény-gépész OKJ-s képzéseket. Az IKK vezetője szerint sokan vállalati képzés keretében érkeznek hozzájuk, a cégeknek pedig mindig javasolják, hogy vegyék igénybe a felnőttképzők szakembereinek segítségét, akik személyre szabott tanácsadással, képzési programok összeállításával is segédkeznek.

Emelőgép-kezelő

A 2018-as ipari OKJ-s képzések toplistájának első helyén továbbra is a targoncavezetői tanfolyam áll. A második ismét az emelőgép-kezelő lett. A dobogó harmadik fokára ezúttal az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés-kezelő került, amely tavaly még csak a negyedik volt. A 2017-es harmadik gázcseretelep-kezelő most fel sem került a listára, csakúgy, mint a korábban ötödik nyomástartó­edény-gépész sem. A negyedik és az ötödik helyen új képzéseket köszönthetünk, mégpedig a gát- és csatornaőrt és a külszínű bányászt. Utóbbira kétszer többen jelentkeztek 2018-ban, mint az azt megelőző évben.

Összesített lista

A tanfolyamokon részt vevők korát tekintve mind a nőknél, mind a férfiaknál a 25–34 és a 35–44 év közötti korosztályból jelentkeztek a legtöbben a különféle képzésekre. A férfiaknál a legkeresettebb ipari OKJ-s képzések megegyeznek az összesített listán szereplőkkel.

A nőknél azonban ebben a tekintetben teljesen más a helyzet, náluk egyedül a gát- és csatornaőr képzés szerepel a közös top 5-ből. Itt a tisztítástechnológiai szakmunkás, a munkavédelmi technikus és a gázcseretelep-kezelő tanfolyamok voltak a legnépszerűbbek az ipari képzések közül.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!