Debrecen hírei

2018.09.03. 09:29

Találmány

Debrecen - Fiktív történet egy régi fénykép alapján. Ungvári Zsuzsanna írása.

Debrecen - Fiktív történet egy régi fénykép alapján. Ungvári Zsuzsanna írása.

Ezen a fényképen Barabás Saci manöken mutatja be Wienerberger Arthur nagy sikerű találmányát, a láthatatlan esernyőt. A találmány sikere abban leledzik, hogy záporos – zivataros időjárás esetén, a láthatatlan esernyő nem rontja el a hölgyek toalettjét, megjelenésének összhatását, mint a hagyományos látható esernyők teszik, az esetleg színben, mintában nem odaillő tulajdonságaikkal, és nem is takarja el a hölgyek által gondosan megtervezett összképet. Ellenben ugyanúgy megvéd az időjárás viszontagságaival szemben, mint a látható változat.

Wienerberger úr találmánya az 1958-as Feltalálók Nemzetközi Konferenciáján, (melyet abban az évben Kelet-Japán történelmi városában, Kawazuban rendeztek meg) közönségdíjat kapott, mégis hamar feledésbe merült.

Voltaképpen azért, mert a konferencia tomboláján kisorsolt tíz darab láthatatlan esernyőnek percek alatt nyoma veszett, ugyanis az újdonsült tulajdonosok képtelenek voltak megtalálni őket a programsorozat végeztével az előadóteremben.

Végül Kawazuban a közönségdíjat a zsűri visszavette Wienerberger Arthurtól és a megrághatatlan szemüvegszár feltalálójának, bizonyos Igor Bodarenko szovjet tudósnak adományozta oda.

Ezen a reklámfotón Barabás Saci manöken az utolsó darab láthatatlan esernyőt kezében tartva, népszerűsíti Wienerberger úr találmányát azzal a nem titkolt szándékkal, miszerint a termék és feltalálója sikerre számítana, ha nem is a nemzetközi piacon, de legalább a magyarországi divatipar berkein belül.

Azonban a divatfotózás végeztével az egyetlen megmaradt láthatatlan esernyőnek is nyoma veszett. Barabás Saci kisasszony rövid ideig gyanúsítva volt az eltulajdonítás vádjával, de miután a hatóság tudomást szerzett a kawazui eseményekről, a vádakat ejtették a csodaszép modellhölgy ellen.


A szerző további fiktív írásai ide kattintva olvashatók el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!