Debrecen hírei

2018.09.11. 13:31

Karácsonykor égnek leginkább a lelkisegély-vonalak

Debrecen - Önkénteseket várnak a debreceni Lelkisegély Telefonszolgálathoz, amelynek ingyenes segélyvonala éjjel–nappal fogadja csaknem 50 éve a hívásokat.

Debrecen - Önkénteseket várnak a debreceni Lelkisegély Telefonszolgálathoz, amelynek ingyenes segélyvonala éjjel–nappal fogadja csaknem 50 éve a hívásokat.

Aki szeretne segíteni másokon, annak most lehetősége nyílik egy tanfolyam keretében betekintést nyerni az önkéntes telefonos segítők munkájába. A százórás képzés elméleti és gyakorlati részekből áll, és önismereti-személyiségfejlesztő tréninget is tartalmaz.

Akik sikeresen elvégzik a képzést, karitatív jellegű telefonos segítőmunkát végezhetnek a szolgálatnál – tudtuk meg Rénes Lászlótól, aki a helyi a telefonos lelkisegély-szolgálat vezetője. Elmondta továbbá, hogy jelenleg 8-10 jól kommunikáló segítőre lenne szüksége a vonalnak.

– Nagy segítséget jelent, ha egy krízisben, bajban lévő azonnali segítséget kap, bármikor beszélhet a problémájáról, és a hívott fél szükség esetén irányítani is tudja a mentőket vagy a rendőrséget a hívott félhez. Ez egy óriási segítség az öngyilkosságot megkísérlőknek is. Ügyelőink igénybe vétele non-stop, tehát állandóan rendelkezésre kell állni, ezért nagy szükség lenne a létszám növelésére – tette hozzá Rénes László.

A személyes problémák a leggyakoribbak

– A jó kommunikációs készség és az empátia elengedhetetlen ehhez a feladathoz, fontos, hogy a hívott fél át tudja érezni a hívó problémáját. A képzés során megtanulják az önkéntesek, hogyan kell egy speciális, segítő telefonos beszélgetés levezetni.

Megvan saját protokollja ennek a szakmának is, a segítőnek a bajba jutott problémájára kell fókuszálnia, hogyan tudja abból az érzelmi krízisállapotból kimozdítani, legalább olyan szintre, hogy abban a pillanatban ne csináljon semmit, ami rá vagy másra esetleg értelmetlen lenne.”

Általában interperszonális problémák jelentkeznek a leggyakrabban, ezek a családi, munkahelyi és párkapcsolati gondok. Valamint sok idős ember keresi a vonalat azért, mert a magánytól szenvednek; egyedül élnek, vagy pedig a gyerekek messze kerültek a szülőktől.

A mostani fiatal generáció még inkább távol kerül a családi fészektől. Rengeteg nyugdíjas ember kerül abba a nyomasztó helyzetbe, hogy nincs, akire támaszkodhat. Ma már a falvakban sincs meg a régi, igazi szomszédság kommunikációs vigasza, a városban pedig még rosszabb a helyzet. Emellett, karácsonykor égnek leginkább a vonalak, amikor előtörnek az egész évben lefojtott problémák, megjelennek az elvált apukák, akik nem láthatják a gyerekeiket, valamint a szilveszteri bulik lélekvesztett tinédzserei, akik szerelmi problémáikat azzal próbálják orvosolni, hogy még éjfél előtt szakítanak párjukkal – fogalmazott Rénes László.

A kezdetekről

A debreceni Lelkisegély Telefonszolgálat 1970-ben alakult, elsőként hazánkban. Az alapítója, dr. Szabó Pál főorvos, a Városi Ideggondozó Intézet vezetője volt, akinek sikerült kiküszöbölnie a kezdeti nehézségeket, és meggyőzte a társadalmi vezetőket arról, hogy szükség van erre a szolgálatra. Ez az önkéntes munka azóta is éjjel–nappal működik a kezdetektől fogva. A telefonszolgálat bázisát a Városi Ideggondozó Intézet adta. Dr. Szabó Pál haláláig, 1977-ig volt a szolgálat irányítója és vezetője. Érdemeihez tartozik még, hogy hamar felvette a kapcsolatot külföldi szakemberekkel.

Nőtt a segítségkérők száma

Nagy igény van a telefonos szolgálatra, ami Debrecenben jól tapasztalható a hívásszámból, hiszen az országos forgalom kb. 8-10%-át bonyolítjuk le itt évek óta, valamint 65%-kal nőtt a városban a lélektani munkát igénylők iránti szám. A szolgálat megpróbál a szociális-egészségügyi ellátásokról mindig friss információkkal szolgálni a hívók számára, s minél több együttműködést kialakítani, például 2000 óta a rendőrség 112 segélyhívó száma is kapcsolatban áll a vonallal.

A legtöbb hívásban egyre inkább összetettebb problémák jelennek meg. Tapasztalható, hogy a mentálhigiénés szolgáltatások minden szintjén sokkal hatékonyabb munkára van szükség. A szolgáltatás megpróbál a szociális-egészségügyi ellátásokról mindig friss információkkal szolgálni a hívók felé, s minél több együttműködést kialakítani – tájékoztatott a debreceni lelkisegély-szolgálat. A 116-123-as ingyenes telefonszám országszerte éjjel-nappal hívható. Az érdeklődők a [email protected] e-mail címen jelentkezhetnek önkéntesnek, szeptember 20-ig.

GYT


Figyeljünk önmagunkra és a környezetünkben élőkre! Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!