Debrecen hírei

2018.09.18. 09:20

Feloldódás a művészi alkotásokban

Debrecen-Józsa - Megnyílt a SAT, azaz Sublimation Art Team képzőművészeti csoport első kiállítása.

Debrecen-Józsa - Megnyílt a SAT, azaz Sublimation Art Team képzőművészeti csoport első kiállítása.

A nyitó handpan (különleges merev acél ütőhangszer) hangja meditatív hangulatba ringatta a megjelenteket, s ez hullámzott tovább Dávid Attila Norbert ötvösművész beszédében is. Hangsúlyozta, hogy a szublimáció nemcsak a művészi alkotás folyamatában van jelen, hanem mindenkiben végbemegy, aki elmereng egy-egy festmény előtt. A művész képi világa beszippantja, és emelkedetté teszi a befogadót.

Az öt művésztanár – Bagdány Franciska, Bessenyei Valéria, Cs. Horváth Judit, Rózsa István Tamás és Tarnóczi Tamás – idén májusban alakította meg csoportját. Mint azt a megnyitó után elmondták, megalakulásuk ötlete hirtelen jött, és művészi életükbe igazi változást hozott, energiával töltötte fel alkotói kedvüket. Ezt a folyamatot találták hasonlónak a szublimációhoz, az is „egy fázist átugorva a kiinduló alapokból alakul át magasabb szintű, elvontabb gondolati, intellektuális világba”.

Közös téma

Egymás mondatait kiegészítve-befejezve meséltek, ezzel is igazolva a köztük lévő lelki rokonságot, amely végül is a csoport megalakulásának alapja lett. Első megjelenésük a nagyközönség előtt már meglévő alkotásaikból állt össze, s évente két-három kiállítást terveznek a jövőben. Ezek egy koncepcióra épülnek majd, a közösen kitalált témát mindegyikük saját egyénisége szerint fogja kidolgozni, megalkotni. De csak a téma lesz közös, nincsenek más kötöttségek, nem céljuk egy stílusban, egy technikával festeni, megtartják különbözőségüket, hiszen a csoport számára éppen az egyéniség a fontos.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!