Debrecen hírei

2018.09.28. 16:05

Bérverseny alakult ki a munkaerőpiacon

Debrecen - Több száz munkát kereső és 30 munkaadó vett részt a 2. Napló Állásbörzén.

Debrecen - Több száz munkát kereső és 30 munkaadó vett részt a 2. Napló Állásbörzén.

– Új gyárak épülnek, rengeteg cég és vállalkozás költözött Debrecenbe az utóbbi időkben. Ez a dinamikus gazdasági fejlődés szinte megköveteli, hogy ilyen eseményeket hozzunk létre – jelentette ki a debreceni Nagyerdei Stadion Hall termében, a Hajdú-bihari Napló által szervezett második Állásbörze péntek délelőtti megnyitóján Boros Norbert, a megyei napilap főszerkesztője.

Elmondta: a további előrelépéshez jó alapot adnak nagyszerű középiskoláink és a rangos Debreceni Egyetem. Egy ilyen állásbörzén könnyen egymásra találhat a kereslet és a kínálat, a munkaadók és a munkát keresők – tette hozzá.

Gyökeres fordulat

Az ugyancsak a rendezvény megnyitóján beszélő Rácz Róbert, Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott hangsúlyozta, 8-10 éve követi a helyi munkaerőpiac alakulását, mely időszak alatt alapvető fordulat következett be. Míg 1 évtizede még nagyon komoly munkanélküliség jellemezte a megyét és egy-egy ilyen rendezvényen a munkavállalóknak kellett segíteni a munka keresésben, addig most a munkaadókat kell támogatni abban, hogy megtalálják a megfelelő munkaerőt.

– Aki Hajdú-Biharban ma dolgozni akar, szinte biztos, hogy talál magának munkát. Inkább az a kérdés, hogy az állásért kapott fizetés elég-e ahhoz, hogy abból magunkat, a családunkat fenntartsuk. Bérverseny tapasztalható – fogalmazott Rácz Róbert. Kifejtette: a munkavállalók egyre inkább eltávolodnak attól a gondolkodástól, hogy mindegy mi az, csak munka legyen és fizessenek érte valamit, egyre inkább válogatnak. A munkaadók igyekeznek jó ajánlatokkal kecsegtetni a dolgozókat, bizonyos szakmákban ez már extrém mértéket öltött. Vagyis fordult a kocka, a munkaadók futnak a munkavállalók után – mondta Rácz Róbert.

Fejlődést lát a külföldi

Az Állásbörze fő támogatója, a Tungsram-csoport elnök-vezérigazgatója, tulajdonosa, Jörg Bauer arról beszélt a megnyitón, hogy sok fejlesztési tervvel rendelkeznek. Így a szakmunkásoktól, a mérnökökig szinte minden pozícióba keresnek új munkavállalókat. Kiemelte, először 1997-ben járt Debrecenben és azóta óriási fejlődést tapasztal ebben a régióban.

Munka az irodában

A standok között sétálgató tömegben először a fiatal felnőtt korosztályhoz tartozó Czigler Dezső Zoltánt szólítottuk meg, aki arról beszélt, hogy rokkant nyugdíjasként, matematikusi és angol szakfordítói végzettséggel, nem túl kreatív, adminisztratív informatikai munkát keres. Tíz évig már ilyen területen dolgozott. Elmondta, hogy munkaközvetítő cégeknél jelentkezett, akik biztatták.

Fegyelem és izgalom

A debreceni Balásházy János Szakközépiskolában, technikusi képzésben pénzügyi-, számviteli ügyintézőnek tanuló Szegedi Grétától megtudtuk, hogy őt számviteli munka érdekli és talált ilyen ajánlatokat. – Olyan lehetőséget keresek, ahol lehet fejlődni és a fizetés is versenyképes, legalább nettó 160 ezer forint - tette hozzá. Osztálytársa, Kiss Péter akár határvadászként is el tudná magát képzelni. Szerinte a fegyelem ellenére is izgalmas lehet ez a munka. Ezért a rendőrség standján is szétnézett.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!