Debrecen hírei

2018.09.03. 11:41

Aszfaltos utat kapnak a szepesiek

Debrecen - A Vértesi utat és a Sárga-dűlőt összekötő csaknem 1 kilométeres szakaszt szerdától lehet használni.

Debrecen - A Vértesi utat és a Sárga-dűlőt összekötő csaknem 1 kilométeres szakaszt szerdától lehet használni.

A korábbi vállalást túlteljesítve aszfaltburkolatú utat épít a Sárga-dűlő és a Vértesi út között a debreceni önkormányzat. Így a szepesi városrészben élő családok a korábbinál gyorsabban és biztonságosabban tudnak autóval, busszal, kerékpárral eljutni a belvárosba – jelentette be a helyszínen tartott hétfői sajtótájékoztatón Pósán László országgyűlési képviselő.

A világtól elzárva

Az előzményekről elmondta: a nyár végén megkezdték a 100-as vasúti fővonal Ebes és Debrecen közötti szakaszának a felújítását. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) augusztus 23-án arról tájékoztatta a debreceni önkormányzatot és az érintett lakosokat, hogy a korszerűsítés miatt augusztus 24-étől november közepéig többször lezárja a Szováti úti és az úgynevezett szennyvíztelepi úti vasúti átkelőket. Ez a korlátozás nehéz helyzetbe hozta a Szepes városrészben élő csaknem 300 embert. A településrészen ugyanis nincs bolt, így mindent Debrecenből szereznek be. Iskola és óvoda sem működik, így a gyerekek a nagyvárosba járnak.

A NIF elképzelése szerint a korlátozások idején a szepesiek (és a Hajdúszovát, Földes felé közlekedő autósok) csak Ebes felé kerülve tudtak volna Debrecenbe jutni, ami csaknem 30 kilométeres, 40 perces kerülő.

Új utat épít a város

Papp László polgármester, Pósán László országgyűlési és Szabó Gyula önkormányzati képviselő javaslatára a debreceni önkormányzat azonnali egyeztetésre hívta a beruházó állami NIF Zrt, a kivitelező és a Magyar Közút képviselőit augusztus 24-én. A megbeszélés után azt a döntést hozták a debreceni képviselők, hogy az önkormányzat saját költségén haladéktalanul kezdje el a Szepesre vezető Sárga-dűlőt az AKSD Kft. Vértesi úti telephelyével összekötő csaknem 900 méteres földút stabilizálását oly módon, hogy az alkalmas legyen mind a személyautók, mind a közösségi közlekedés számára. Így megszűnik a világtól való elzártság.

Szerdától használható

A kivitelezés már másnap, augusztus 25-én elkezdődött. Pósán László azt is bejelentette, hogy a múlt hét végén a debreceni képviselők kezdeményezésére az önkormányzat változtatott korábbi vállalásán: nem csak stabilizálja a földutat, hanem 6 méter szélességben aszfaltburkolatot terítenek le. Így az esős időben is használható lesz.

Amennyiben az időjárás nem húzza keresztbe a terveket, az új szilárd burkolatú út szerdán elkészül és átadják a forgalomnak.

Pósán László hangsúlyozta, hogy az egyszerű zúzott köves burkolat 20 millióba, a mostani megoldás csaknem 50 millió forintba kerül. Mivel ez a város idei költségvetésébe nem volt betervezve, ezt az összeget szeretnék majd visszakapni a NIF-től – ismertette az országgyűlési képviselő.

Megszűnik az elzártságuk a külvilágtól

Szabó Gyula, a környék önkormányzati képviselője a hétfői sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a szepesiek az új úton sokkal egyszerűbben, gyorsabban tudnak majd eljutni a hozzájuk legközelebb eső déli városrészekbe (például a Tégláskertbe munkába, iskolába, óvodába, orvosi rendelőbe, gyógyszertárba, áruházba), mint eddig a 4-es főúton. Arról is beszélt, hogy az aszfaltcsík a repülőtér megközelítését is segíteni tudja majd.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az útra a nagyobb járművek közül a teherautókat nem, csak a helyi autóbuszokat akarják ráengedni. (Később felmérést végeznének a szepesiek körében arról, hogy a régi útvonalon, a 4-esen vagy az új úton járjon a 39-es busz.)

Gellért László szepesi lakos a sajtótájékoztató végén örömét fejezte ki azért, hogy elkészül ez az út, melynek leaszfaltozását már régóta szorgalmazták a helyiek.

– Végre nem leszünk elzárva a világtól. Hálásak vagyunk ezért! – mondta a felszólaló.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!