Debrecen hírei

2018.08.23. 16:35

Mérnöki pálya választását ösztönzik

Debrecen - A gyerekek között is keresik a leendő természettudósokat.

Debrecen - A gyerekek között is keresik a leendő természettudósokat.

Az NI Mentor Program tanévnyitó konferenciáját rendezték meg szerdán az Agóra Tudományos Élményközpontban.

Az eseményen most először hirdették meg az NI Mentor Pedagógusi Ösztöndíj Programot, és többek között szó volt az élményközpont által októbertől indítandó Agóra Tanári Klubról is.

A konferencia hivatalos megnyitóján felszólalt dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere, Somogyi Béla, az Agóra Tudományos Élményközpont ügyvezetője, dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője és Hüse Attiláné, a Debreceni Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese.

Tízmilliárdos fejlesztések

Köszöntőjében dr. Barcsa Lajos kiemelte: az NI Mentor Programnak nagy jelentősége van abban, hogy a jövő nemzedék úgy kerüljön ki az iskolapadból, hogy a munkaerőpiac kihívásainak meg tudjon majd felelni és sikeresen elhelyezkedhessen a természettudományos területeken. Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a természettudományos szakirány választása a siker záloga lehet.

Hiszen az ezen a területen végzett diákok biztos elhelyezkedésre számíthatnak Debrecenben. Elmondta: az Új Főnix Terv keretében egy jelentős oktatási infrastruktúra-fejlesztés mellett döntött Debrecen önkormányzata, ugyanis 10 milliárd forintot fordítanak az elkövetkezendő időszakban az oktatási intézmények fejlesztésére. Somogyi Béla ügyvezető hangsúlyozta, hogy már egészen kicsi korban fontos a természettudományok világának népszerűsítése és bemutatása, de emellett a felnőtteknek is lépést kell tartaniuk a technológia rohamos fejlődésével.

2018 októberétől ezért az Agóra Tudományos Élményközponttal való együttműködés keretében az NI Mentor Programban résztvevő pedagógusok bekapcsolódhatnak az élményközpont által szervezett Agóra Tanári Klubba is, amely egy tanévben hat alkalommal közvetlenül segíti majd azokat a pedagógusokat, akik bővíteni, mélyíteni szeretnék a tudásukat a robotprogramozás területén.

Kik pályázhatnak?

Dr. Ábrahám László, aki szerint a 2009 óta működő NI Mentor Program pozitív hatása már jól érzékelhető, örömmel jelentette be a Program egy új elemét. A National Instruments a Virtuális Műszerezésért Alapítvány 2018 őszétől úgynevezett NI Mentor Program Pedagógusi Ösztöndíj Programot hirdet meg. Ennek köszönhetően három pedagógus (óvodai, alapfokú oktatási szint, középfokú oktatási szint) egy tanéven keresztül (10 hónapig) havi 20 ezer forint ösztöndíjban részesül.

Az ösztöndíj elnyerésére azok a pedagógusok pályázhatnak – már óvodai szinten is –, akik intézményükben kiemelkedő módon végzik a diákok természettudományos és műszaki területekre irányuló tehetséggondozását. A további részletekkel kapcsolatban hamarosan minden érdeklődő tájékozódhat majd az alapítvány honlapján.

Hüse Attiláné fontos és tiszteletreméltó kezdeményezésnek nevezte az NI Mentor Program pedagógusi ösztöndíját. Elmondta, hogy a Debreceni Szakképzési Centrum elkötelezett a műszaki Hüse Attiláné fontos és tiszteletreméltó kezdeményezésnek nevezte az NI Mentor Program pedagógusi ösztöndíját.

Elmondta, hogy a Debreceni Szakképzési Centrum elkötelezett a műszaki szakképzés iránt, és folyamatosan fejleszti képzéseit, hogy a diákok megfelelhessenek az Ipar 4.0 kihívásainak.

HBN


Több mint 40 mentor, 133 intézmény

A mintegy 10 éve működő NI Mentor Programban a 2018/2019-es tanévben 17 magyarországi és 3 határon túli megyéből összesen 135 intézmény vesz részt.

Ennek intézményi megoszlása a következő: 13 óvoda, 70 általános iskola, 31 gimnázium, 14 szakközépiskola, 1 közhasznú szervezet, 6 nem közhasznú szervezet.

A 133 intézmény közül 29 újonnan csatlakozott a programhoz, a fennmaradó intézmények pedig már korábban is tagjai voltak a programnak. Az intézmények előreláthatólag kb. 6000 diákot tudnak elérni és inspirálni a mérnöki pálya választására.

A 2018/2019-es tanévben összesen 42 mentor dolgozik majd, ebből 39 mentor az NI Hungary Kft. munkatársa, hárman pedig külső mentorként vesznek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!