Debrecen hírei

2018.08.07. 10:37

„Klasszikus” találkozó az egyetemen

Debrecen - Tíz napon át a gitármuzsikáé lesz a főszerep a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, ahol augusztus 8-18. között több mint 40 fiatal művész vesz részt a Klasszikus Gitárosok Találkozóján.

Debrecen - Tíz napon át a gitármuzsikáé lesz a főszerep a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, ahol augusztus 8-18. között több mint 40 fiatal művész vesz részt a Klasszikus Gitárosok Találkozóján.

A debreceni hallgatók mellett idén Budapestről, Szegedről és Ceglédről érkeznek résztvevők, hogy olyan nagynevű művészektől sajátítsák el a hangszer fortélyait, mint Fodor Ferenc, Csorba Gergő, Óváry Zoltán, Solymári Tímea és Varga Zsolt.

– Az oktatók – szinte valamennyien egykori növendékeim – mindannyian fontosnak tartják, hogy a közös muzsikálás mellett személyes kapcsolatot is kialakítsanak a diákokkal, hiszen csak így lehet művészi eredményt elérni, hogy ez a kurzus ne munka, hanem valódi boldogság legyen – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Adrovicz István művésztanár.

A program vezetője kiemelte: napjainkban reneszánszát éli a pengetős műfaj, egyre többen szeretnének megismerkedni a klasszikus gitárzenéléssel. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy változatlan a Zeneművészeti Kar (ZK) gitár tanszakának népszerűsége, ahová minden évben többszörös a túljelentkezés.

– A rendezvény egyben remek lehetőséget teremt arra, hogy a tanulás, az egyéni foglalkozások mellett a fiatalok megismerkedjenek a Debreceni Egyetemmel, a Zeneművészeti Kar munkájával, az itt folyó képzéssel, egyben részesei lehetnek a gitárzenekar munkájának, és közönség előtt is bemutatkozhatnak – hangsúlyozta Adrovicz István.

A programot a tanórák, foglalkozások mellett esténként 19 órai kezdettel gitárkoncertek színesítik a kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). Elsőként augusztus 8-án, szerdán Nagy Gábor gitárművész lép színpadra. Augusztus 9-én, csütörtökön Ivana Solcaniova (Szlovákia) gitárművésznő, majd augusztus 12-én, vasárnap Óváry Zoltán gitárművész, 13-án, hétfőn pedig Tóth Gergő, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar végzős hallgatója mutatkozik be a közönség előtt. Az esti koncertsorozat augusztus 14-én, kedden Hagya Henrietta és Bereczki Csaba, a ZK végzőseinek fellépésével folytatódik, a legérdekesebb, augusztus 16-i gitárversenyen a szabadon választott mű mellett kötelező számként Meskó Ilona erre az alkalomra komponált darabja csendül fel.

A találkozó záróhangversenye augusztus 17-én, pénteken 19 órakor kezdődik a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium kápolnájában (Debrecen, Szent Anna utca 20-26).

A találkozó részletes programja ide kattintva olvasható.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!