Debrecen hírei

2018.08.23. 07:47

Jól érezték magukat a patkányok

Debrecen - A cívisvárosban megkezdték a rágcsálók irtását, ahol az elmúlt időszakokban a lakosság panaszt tett.

Debrecen - A cívisvárosban megkezdték a rágcsálók irtását, ahol az elmúlt időszakokban a lakosság panaszt tett.

Sokan tették szóvá a napokban, hogy a Nagyállomás környékén is egyre több a patkány. A Napló a debreceni városháza sajtóosztályát kérdezte az esetről.

A csatornákban is

– Az önkormányzat az elmúlt években keretszerződés révén végeztetett felszíni patkányirtást a város közterületein. Az irtásokat lakossági bejelentések alapján, monitoringvizsgálat eredményének függvényében rendelték meg éves szinten nagyságrendileg csaknem kétmillió forint összegben.

– A bejelentések száma évente 80–100 közötti. 2018 első félévében 31 érkezett. A bejelentéseket minden esetben kivizsgáltuk, és megtettük a megfelelő intézkedéseket. A Nagyállomás környékén haladéktalanul megkezdtük a rágcsálók elleni védekezést – válaszolta a polgármesteri hivatal. Megtudtuk azt is, hogy idén a lakossági bejelentéseken túl az önkormányzat a Debreceni Vízmű Zrt-vel együttműködve átfogó patkányirtást végeztet a város teljes csatornahálózatán, valamint a jogszabályban nevesített kiemelt gócpontokban (folyópartok, nyílt árkok, állomások, repülőterek stb. közterületi részein).

Járványt is okozhatnak

A közbeszerzés megindítása folyamatban van, a műszaki dokumentáció tartalmazza a több mint 1000 kilométer csatorna és 20 ezer akna deratizációs (rágcsálóirtó) munkálatait, előkészületeit.

A munkálatok megindításához a város idei költségvetésében 4 millió forint áll rendelkezésre, a beszerzéshez szükséges fedezetet a város a Debreceni Vízmű Zrt-vel közösen biztosítja. Az átfogó munkálatok a közbeszerzési eljárás lefolytatása után megkezdődnek.

A rágcsálók között különféle kórokozók (vírus, baktérium, fonalféreg, stb.) által előidézett betegségek és járványok fordulnak elő, amelyek a gazdaszervezetnek minősülő rágcsálók révén más állatra és gyakran az emberre is átterjedhetnek.

- Szilágyi Zsófia -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!