Debrecen hírei

2018.08.18. 15:29

Finisbe ért a karneváli készülődés, megérkeztek a dáliák

Debrecen - Utolsó, egyben legfontosabb mozzanatánál tart a virágkocsik díszítése.

Debrecen - Utolsó, egyben legfontosabb mozzanatánál tart a virágkocsik díszítése.

Szombaton megérkezett a 670 ezer szál dália Hollandiából, melyek az idei, 49. Debreceni Virágkarnevál „lelkét” adják majd. A frissen szedett virágokat hűtőkamion hozta, melyeket itthon is és 8 Celsius-fokon tartanak egy kifejezetten erre a célra kialakított hűtőkamrában felhasználásig.

Tavaly visszatérve a hagyományokhoz, újra az élővirágok kerültek túlsúlyba a kompozíciók díszítésekor. A virágkocsik tervei a karneválra már hónapokkal előbb elkészülnek, a kocsik díszítése viszont 2-3 héttel a rendezvény előtt kezdődik meg; az élővirágokat pedig szinte a legutolsó pillanatban helyezik fel, hogy azok teljes pompájukban ragyoghassanak a karneváli menetben. Egy-egy kocsi díszítéséhez 150 ezer szál élővirágot is felhasználnak, sajnos azonban hazánkban a virágtermelés ezt a mennyiséget, ilyen minőségben és megfizethető áron nem tudja kiszolgálni. Ezért a virágtermelés nagyhatalma, Hollandia lett az a partner, ahonnan 2017-ben már fél millió szál dáliát rendelt a Főnix Rendezvényszervező, idén pedig ez a mennyiség még tovább emelkedett.

A friss virágok kiválasztása mindig a kompozíciók tervezésekor dől el. Amikor már tudják, hogy mit szeretnének látni a figurákon, egy dália-adatbázisból ki lehet választani, hogy mit miből lehet majd elkészíteni.

A dália „őshazája” Zundert, egy hollandiai kisváros, ahol szinte mindenki virágokat termeszt. Többek között Spanyolországba, Franciaországba, Belgiumba is visznek ebből a virágfajtából, idén pedig természetesen Debrecenbe is érkezett belőlük. A dáliák hatalmas választékban tündökölnek színskála, fejméret és fajta alapján: a cívisvárosba a citromsárgától a feketébe hajló mélybordóig mindenféle szín került.

És miért éppen a dália? A díszítéskor csak a virág fejére van szükség. A dália az a virágfajta, ami kevésbé érzékeny, jól tűri a meleget, nem hervad el könnyen és tartja magát.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!