Debrecen hírei

2018.08.11. 16:39

Ez lett az egykori alkotóházból

Debrecen - Ma már üdülő, és új üzemeltetője van: a gyermekvédelmi főigazgatóság.

Debrecen - Ma már üdülő, és új üzemeltetője van: a gyermekvédelmi főigazgatóság.

  • A Hosszúpályi út mentén, erdős területen található a hajdani Klebelsberg-féle tanyasi iskolából kialakított alkotóház.
  • A jellegzetes, patinás épület 1983-tól szolgált nyári alkotótáborok, valamint különböző más rendezvények színhelyéül.
  • Olvasóink érdeklődésére, akik szerint kihalt a létesítmény, a Napló kiderítette, hogy ki a terület gazdája, és napjainkban milyen tevékenység zajlik ott.
  • Mint megtudtuk, az ingatlan 2012-ben a magyar állam tulajdonába került, és immár a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság működteti. Ennek megyei kirendeltsége pedig „B” kategóriás gyermek- és ifjúsági táborként üzemelteti.
  • Hosszúpályi felé haladva a közút mentén, erdős területen található a hajdani Klebelsberg-féle tanyasi iskolából átalakított, Hosszúpályi úti alkotóház, mely 1983 óta nyári alkotótáborok, különböző rendezvények színhelyéül szolgált – innen ered az elnevezés is. Olvasói érdeklődés nyomán a Napló azt is megkérdezte a létesítmény működtetőjétől, hogy mire használják ma az egykori kézműves zarándokhely területét.

    Állami tulajdon lett

    Dr. Kalmár Magdolna, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Hajdú-Bihar Megyei Kirendeltség jogi referense a fentiek kapcsán azt is kifejtette, hogy a nyári táborok egyrészt a szakmai továbbképzések fórumai, másrészt az együttes, közösségi munka alkalmai voltak.

    A közösen végzett munka s az ebből fakadó közösségteremtő erő a szakköri mozgalom új vonásaként jelentkezett. A szakkörök tagjai társadalmi munkában, együttesen készítették el az alkotótábor berendezési tárgyait (faragott bútorokat, kerítéseket, kapukat, korongolt edényeket). Az alkotóház egész évben helyet adott a faragó- és fazekasműhelyeknek, megoldván azok korábbi elhelyezési problémáját is. Az ingatlan a megyei önkormányzatok konszolidációjával, 2012. január 1. napjával került a Magyar Állam tulajdonába, ennek következtében a Hajdú-Bihar Megyei Intézményfenntartó Központ vagyonkezelésébe.

    Az alkotóház elsődleges feladata volt a központ feladatellátásának segítése, a központ fenntartásában működő közoktatási, gyermekvédelmi és szociális intézményhálózatában nevelkedő és tanuló gyermekek és ellátottak alkotómunkájának biztosítása”

    – tájékoztatott Kalmár Magdolna. A megyei intézményfenntartó központok helyébe – azok megszűnése miatt – 2013. április 1. napjával a jogutód Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság lépett. Az alkotóház a Főigazgatóság vagyonkezelésében is hasonló feladatokat látott el, mint a jogelőd idejében.

    A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Hajdú-Bihar Megyei Kirendeltsége 2016 júniusától üdülési célra, „B” kategóriás gyermek- és ifjúsági táborként üzemelteti az alkotóházat 9 szobával és 24 férőhellyel, mely egyéb céges rendezvények, valamint erdei iskolák számára is helyt adhat.

    Korszerűbb, jobb színvonalú

    Az üdülő főépületében lehetőség van különféle kézműves tevékenységek folytatására, továbbá két különteremben rendezvények lebonyolítására is. Az üdülő területén két műhely is található, melyekben különféle szakmák megismerésére van lehetőség (például fazekasmesterség, takácsmesterség). A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság az elmúlt években karbantartásokkal, állagmegóvásokkal, kisebb felújításokkal igyekezett emelni az üdülő színvonalát, az elhasználódott eszközök pótlásával, új eszközök beszerzésével kényelmesebbé, modernebbé alakítani a házat.

    Szép és nyugodt helyen

    Kalmár Magdolnától azt is megtudtuk, hogy az alkotóház elsősorban a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működő gyermekvédelmi intézményekben állami gondoskodásban élő gyermekek táboroztatására szolgál, valamint a szociális intézmények ellátottai, valamint az intézmények és az SZGYF dolgozói számára biztosít lehetőséget a pihenésre, kikapcsolódásra, feltöltődésre szép és nyugodt erdei környezetben.

    VA

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!