Debrecen hírei

2018.08.14. 14:52

Empátia, önismeret, önbizalom: a színjátszás hozadékai

Debrecen - Magyar Attila volt a legsótlanabb gyerek, de a most negyvenéves Alföld Gyermekszínpad csapatában kinyílt.

Debrecen - Magyar Attila volt a legsótlanabb gyerek, de a most negyvenéves Alföld Gyermekszínpad csapatában kinyílt.

Az idén kerek évszámot ünneplő debreceni Alföld Gyermekszínpadot a kezdetek óta Várhidi Attila vezeti, aki már több generációval szerettette meg a színjátszást. Az eltelt évek során több országos és nemzetközi elismeréssel jutalmazták munkáját, többek között Kiváló Együttes címet, Nívódíjat, Miniszteri dicséretet, valamint Debrecen Város Alkotói Ösztöndíját tudhatja magáénak.

A társulat gyakran kap határon túli felkéréseket, ezért évek óta angol nyelvű előadások is szerepelnek repertoárjukban. Az egykori alapítótagok között találjuk a népszerű színművészt, Magyar Attilát, Hargitai Iván rendezőt, a későbbi tanítványok között pedig Kálloy Molnár Pétert.

Magyar Attila a legsótlanabb gyerekem volt kezdetben. Egy dunaszerdahelyi fellépésünk előtt várakoznunk kellett, ekkor Attila, hogy ne unatkozzunk, pantomimjátékával szórakoztatta a tömeget. Azt hiszem, ez volt az ő nagy áttörése”

– emlékszik vissza a rendező.

A mai főnixesek úgy érzik, több vállalkozó kedvű fiatalra van szükség, hiszen a színjátszás, a próbák, a közös utazások és fellépések felejthetetlen élményt adnak a kamaszoknak.

Második család

„Három éve kerültem Attila bácsihoz, akkor még zárkózott, félénk gyerek voltam – mondta a 16 éves Molnár Zsófi, az Ady Endre Gimnázium diákja. Hozzátette: az Alföld egyéniségformáló hatású, mióta ide járok, könnyebben fejezem ki az érzelmeimet, és egy olyan közösséghez tartozom, ahol valóban odafigyelünk egymásra. A társulat a második családom.

Magabiztosabb lett

„Én nem művészeti iskolából érkeztem ide, de már az első próbák alkalmával éreztem, hogy sokkal magabiztosabb, kiegyensúlyozottabb vagyok. Jó érzés egy valódi közösséghez tartozni” – folytatja Demeter Zsuzsi, aki a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskolában tanul. A gyermekszínpad munkája integrált, hisz tagjai közé fogadja a tanulási nehézséggel, magatartási zavarral küszködő fiatalokat. Ezek a tanulók a csoport hatására toleranciát, empátiát, ön- és társismeretet tanulnak, így beilleszkednek és tevékenyen részt vesznek a közösség munkájában – tudtuk meg.

A mindig megújuló Alföld Gyermekszínpad az általános iskolásokat, az idén 35 éves Főnix Diákszínpad a középiskolás korúakat várja. A társulatot legközelebb augusztus 15-én láthatjuk a Galiba Fesztiválon, ahol a Tök és csikó című Mátyás király-történetet viszik színpadra a fiatalok a Békás tónál.

- Szakál Adrienn -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!