Debrecen hírei

2018.08.30. 17:46

Egyre kevesebb nedvesség a megyében

Hajdú-Bihar - Csupán a megye délkeleti részén hullott elegendő mennyiségű csapadék, volt ahol a 40 millimétert is meghaladta.

Hajdú-Bihar - Csupán a megye délkeleti részén hullott elegendő mennyiségű csapadék, volt ahol a 40 millimétert is meghaladta.

Augusztus vége felé közeledvén a negyedik hét során is tombolt még a nyár, ám vasárnapra átmenetileg jelentősen enyhült a hőség, sokfelé jelentős csapadékkal.

Magas nyomású légköri képződmény peremén eleinte meleg, száraz levegő érkezett térségünkbe, ez alakította időjárásunkat, s biztosított alapvetően száraz, napos, kánikulai időt Kelet-Magyarországon. A hét második felében már közelebb araszoltak a frontok térségünkhöz, de számottevő változást csak szombat-vasárnap tapasztalhattunk. Akkor az addigi 32-35°C-os napi csúcsértékek 21-26 fok közé estek vissza, igaz, a minimumok hétfő hajnalig alig változtak, maradtak a 15-20°C közötti tartományban. A hét középhőmérséklete így 24-25°C körül alakult, mely 3-4 fokkal magasabb a sokéves átlagértéknél.

Csökkent a fülledtség

Kevéssel, mintegy 10 százalékkal, a napfényes órák száma is felülmúlta az ilyenkor megszokottat, noha augusztus eleve a napfényben leggazdagabb hónapunk. A sok napsütés és az erős besugárzás a szabadban munkát végzők és a szabadon tartott állatok hőérzetét és ivóvízszükségletét jelentősen fokozta, ám a fülledtség valamelyest már csökkent. A légnedvesség napi átlaga 60 százalék, míg a legmelegebb órákban mérhető minimuma csupán 30-40 százalék között alakult, egy-egy napon pedig akár ez alá is csökkent. Ilyenkor a légköri aszálytól többfelé szenvedtek növénykultúráink a kiszáradó talajokon, amennyiben nem kaptak mesterséges vízpótlást, párásítást.

A hét folyamán a jelentős csapadék hiányában az 1méter mélységű talajszelvény Észak-Tiszántúl legnagyobb részén a holt-, azaz a növények számára már felvehetetlen vízmennyiségre csökkent a várva várt záporok-zivatarok érkeztére. Csütörtökön szórványosan, majd szombaton és vasárnap sokfelé fordult elő csapadék, elsősorban Hajdú-Bihar déli, délkeleti felén kiadós mennyiséggel. Arrafelé nem volt ritka a 20-40 milliméteres heti hozam, néhol ennél több is esett. Másutt azonban 10-20 milliméter közötti mennyiség volt a jellemző, de a záporos csapadék heterogén természete miatt kisebb körzetek ezúttal is kimaradtak az esőből.

Zöldségesek és gyümölcsösök

Átmenetileg a térség legnagyobb hányadán fellélegezhettek a vízhiánnyal küzdő kultúrák, de a leszáradóban lévő kukorica, napraforgó, és a betakarított szálastakarmányok kivételével az előttünk álló meleg időszakban ismét nagy szükség lesz öntözésre. Főként a gyümölcsösök és zöldségállományok igénylik a vizet élénk vegetatív-, illetve érési folyamataik miatt, hiszen a párolgás az elmúlt időszakban is napi 4-5 milliméterrel csökkentette a talaj vízkészletét, s a továbbiakban is hasonló ütemre lehet számítani.

- Debreceni Egyetem – AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!