Debrecen hírei

2018.08.29. 16:04

EECERA 2018: hazánkban elsőként a Debreceni Egyetem rendezésében

Debrecen - Az EECERA 2018 konferencia házigazdájaként a Debreceni Egyetem 5 kontinens 62 országából több mint 1000 résztvevőt lát vendégül Budapesten – írja az <a href="http://hirek.unideb.hu/hu/hir/20180829_csalad-es-kozossegek" target="_blank">hirek.unideb.hu</a>. A kedden kezdődött négynapos tanácskozás fő témája a család és a közösségek szerepe a kora gyermekkorban.

Debrecen - Az EECERA 2018 konferencia házigazdájaként a Debreceni Egyetem 5 kontinens 62 országából több mint 1000 résztvevőt lát vendégül Budapesten – írja az hirek.unideb.hu. A kedden kezdődött négynapos tanácskozás fő témája a család és a közösségek szerepe a kora gyermekkorban.

Európa egyik meghatározó koragyermekkorral foglalkozó szakmai szervezete az EECERA (European Early Childhood Education Research Association) 28. konferenciájának szervezési jogát – Magyarországon elsőként – a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara nyerte el. Augusztus 28-31. között 188 előadás és 139 poszterbemutató mellett, 4 plenáris előadás hangzik el a konferencián.

Tony Bertram, az EECERA elnöke a Nemzeti Múzeumban tartott szerdai megnyitó sajtótájékoztatón örömét fejezte ki, hogy Magyarországra tudták hozni a konferenciát.

– Tanácskozásunk címe a Kora gyermekkori nevelés – Család és közösségek. A magyarországi koragyermekkori nevelési szemléletet és a gyakorlatot is szeretnénk minél szemléletesebben megmutatni a világ minden tájáról érkező kutatóknak. Ezért nagy hangsúlyt fektetünk a kísérő szakmai programokra, amelyek segítségével jobban megismerhetik az itt folyó munkát – mondta el Tony Bertram.

A szakmai rendezvénnyel hazánk felkerült azon országok listájára, ahol a világ minden tájáról érkező koragyermekkor-kutatók időről időre találkoznak. A helyszínt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem biztosítja, de a szervezés és a szakmai munka teljes egészében a Debreceni Egyetemet dicséri.

– Azt gondolom, hogy egy fontos mérföldkőhöz érkezett a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara. A konferencia szervezési joga egy elismerés is, mely jelzi, hogy a kar mekkora fejlődésen esett át a tudomány és a gyakorlat terén egyaránt. A rektori vezetés számára is fontos jelzés, hogy komoly munka folyik a karon. Ez a tanácskozás remek lehetőséget ad a témával foglalkozó kutatóknak a nemzetközi kapcsolatrendszer fejlesztésére – fogalmazott Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

A konferencia szakmai programjának kialakításához sokat tettek hozzá a hazai kollégák.

– Szerettük volna felhívni a figyelmet a gyermekek legközvetlenebb nevelési színtereire és azon közösségre, akik körül veszik őket, akik a külső nevelési, szocializációs hatásokat jelentik manapság. A kötődésen alapuló értékek és a változó társadalmi környezettel való együttműködések új gyakorlatát, sokszínű variánsait kívánjuk közkinccsé tenni – hangsúlyozta Pálfi Sándor, a DE GYGYK főiskolai tanára, a konferencia elnöke.

A szervezők több szakmai kiegészítő programmal is készültek. A résztvevők számára budapesti bölcsődék és óvodák látogatására is adtak lehetőséget, illetve külön kiállítás nyílt az intézmények, a magyar bölcsődei, óvodai ellátás történetéről, valamint hazai gyermekirodalmi illusztrációkból. Emellett a kar hallgatóinak segítségével magyar gyermekdalokat tanulhatnak, énekelhetnek a résztvevők. A Kiss Áron Játéktársasággal közösen Fruzsi-babakészítésre is van lehetőség, de magyar előállítású fa stratégiai játékokat is megismerhetnek a külföldi kollégák.

– 28 évvel ezelőtt az első konferencián százötvenen vettek részt, mára a résztvevők száma elérte az 1000 főt. Számunkra ez hatalmas előrelépés, hogy ennyi koragyermekkorral foglalkozó kutatót tudhatunk a konferenciánkon. Örülünk, hogy egy olyan házigazda intézmény lehet idén a rendezési jogért felelős, ahol külön egyetemi karon foglalkoznak a koragyermekkori neveléssel és az ehhez kapcsolódó társszakokkal – emelte ki Chris Pascal, az EECERA tárelnöke.

A Debreceni Egyetem képviselői tavaly a világ első egyetemén, a Bolognai Egyetemen tartott konferencián vették át az idei tanácskozás rendezési jogról szóló dokumentumot.

– Örülünk annak, hogy idén nyerhettük el a konferencia rendezési jogát, hiszen a 190. évfordulóját ünnepeljük annak, hogy Brunszvik Teréz megnyitotta az első kisdedóvó intézményt, amely nemcsak Magyarországon, de a kontinensen is egyedülálló volt – fogalmazott Vargáné Nagy Anikó, a konferencia alelnöke.

A szervezőbizottság vezetésére a debreceni KultúrÁsz Közhasznú Egyesületet kérték fel. A csapat munkáját a Debreceni Egyetem oktatói, hallgatói és egyetemista önkéntesek és gyakornokok is segítik.

A konferencia szakmai újdonsága, hogy az előadások és a poszterbemutatók mellett most először jelenik meg a programban az úgynevezett shorttalk. Itt az előadó nem egy kiforrott kutatási eredményt mutat be, mint az előző formákban, hanem a terület kérdései közül egy olyan koncepciót mutat be, amely jelentőségét kutatások még nem támasztják alá, ám olyan új nézőpontokat vethet fel, amihez támogatást, véleményt, további inspirációkat keres.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!